Dome slatki dome
ŠARENI VJESNICI PROLJEĆA

Jaglaci prvi unose boju i vedrinu u vrt
Objavljeno 19. veljače, 2015.
Može ih se smjestiti i na prozorsku dasku pod uvjetom da nije pretoplo, jer će u suprotnom brzo ocvasti

Uz pravilnu njegu moći ćemo u njihovom cvijetu uživati cijele godine, a ima ih doista za svačiju dušu.

Za one koji preferiraju jednostavnost tu su jednobojni jaglaci crveni, žuti, narančasti, ružičasti, bijeli, ljubičasti ili plavi.

Za druge će užitak biti dvobojni ružičasto-bijeli, crveno-žuti ili plavo-bijeli. Iako ih možete uzgajati i u sobnim uvjetima, jaglaci su ipak vrtno cvijeće. Relativno veliki cvjetovi naslanjaju se na cvjetnu stapku, a neke sorte mogu biti bez nje ako cvatu uz samo tlo. Ako ih uzgajamo kao sobnu biljku, cvatnja će se nakon zime nastaviti na proljeće, dok će u vrtu cvjetati tijekom cijelog proljeća.

Za dužu i bogatiju cvatnju jaglaci trebaju optimalnu temperaturu od 13 do 16 stupnjeva, na svijetlom mjestu, ali ne vole direktno izlaganje suncu. Iako zemlja ili supstrat moraju imati konstantnu vlažnost tijekom cvatnje, listovi i cvjetovi nipošto se ne smiju vlažiti. Stoga ih je najbolje i najjednostavnije jednom do dva puta tjedno uroniti u veću posudu s vodom da bi supstrat upio onoliko vode koliko mu je potrebno.

Da biste potaknuli i produžili cvatnju, jednom tjedno dodajte vodi tekuće gnojivo za prihranjivanje cvjetnica. Postoji više od 400 vrsta jaglaca. Primula acaulis ili jednostavni jaglac ima krupne žute, crvene ili plave cvjetove, dok Primula variabilis ima dvobojne. Objema vrstama cvjetovi su skupljeni u sredini lisne rozete. Cvjetaju tijekom zime pa su idealni za ukrašavanje prostora za tih tmurnih mjeseci.

Primula malacoides ima opojan miris pa nosi ime mirisni ili jorgovanski jaglac. Njegovi su cvjetovi dvostruki pa ga se naziva i jaglac na kat. Potječe iz Kine, odakle je uvezen u Englesku početkom 20. stoljeća. U to vrijeme koristilo ga se za ukrašavanje vrtova, no poslije su nastale varijacije pogodne za sobni uzgoj. Cvjetovi su raznih nijansi ružičaste, crvene i plave boje. Cvate od prosinca do travnja, ovisno o mjestu uzgoja. Cvjetove koji su ocvali redovito uklanjajte pa će cvatnja trajati i do tri mjeseca. Ovaj je jaglac vrlo jednostavan za uzgoj, no ne voli preveliku toplinu, direktno sunce i suhi supstrat. Temperatura od 10 do12 stupnjeva idealna je. Kada biljka ocvate, zamijenite je novom, jer se primjerci ove vrste ne čuvaju za daljnji uzgoj.

Primula vulgaris najstariji je vrtni jaglac, jastučast je, a sve ga se češće koristi i za sobni uzgoj. Od njega se razvila cijela paleta raznobojnih jaglaca. Primula sinensis cvate od veljače do svibnja, listovi su mu veliki i dlakavi. Trajan je i nije zahtjevan za održavanje. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike