Dome slatki dome
DOMOTEX 2015 - TRENDOVI U PODNIM OBLOGAMA I SAGOVIMA

Moderni ručno izrađeni sagovi uvijek su glavna atrakcija
Objavljeno 19. veljače, 2015.
U trendu je art dizajn, koji stvara vizualno slojeviti dojam saga u kom se nazire jedan sloj ispod drugoga

Na sajmu DOMOTEX 2015. u Hannoveru, u Njemačkoj, prikazani su najnoviji trendovi u svijetu sagova i podnih obloga koje obuhvaćaju elastične i tekstilne podne obloge, parkete i laminate.

Moderni ručno izrađeni sagovi uvijek su glavna atrakcija na sajmu. U trendu je art dizajn koji stvara vizualno slojeviti dojam saga u kome se nazire jedan sloj ispod drugoga. Ljubitelji prirode prepoznat će se u u motivima polja i livada, dok oni koji vole urbanu džunglu mogu birati fotorealistične i trodimenzionalne motive na sagovima.

Klasični orijentalni sagovi postaju hit. Tradicionalni motivi grafički se obrađuju i stvaraju se novi motivi koji idealno pristaju modernim interijerima.

Tapison od boca

U svijetu tapisona ekologija je neizostavna. Izveden je prvi svjetski tapison izrađen 100 % od recikliranih PET boca te poliamid vlakna od recikliranih sagova, užadi i ribarske mreže. Nude se i antibakterijska prediva te proizvodi s ekstremnom otpornošću na habanje. Vrlo je atraktivna i opcija organski oblikovanih tapisona koji mogu biti spojeni pomoću jarkih boja i stvarati različite prostorne kompozicije.

Zahvaljujući naprednim proizvodnim tehnikama, elastične podne obloge u mnogim se slučajevima jedva razlikuju od prirodnih materijala koji ih nadahnjuju. Vinyl podne obloge sada su dostupne s površinama koje savršeno imitiraju površinu prirodnog drva i kamena. Plutene ploče nude se s površinom izrađenom od tankih ploča prirodnog škriljevca koji nude moderan izgled i dojam prirodnog kamena, ali bez tvrdoće i hladnoće. Trend u elastičnim podovima je što jednostavnija montaža. Drugi ključni trend je održivost. Mnoge obloge u elastičnom segmentu mogu se reciklirati ili su izrađene od recikliranih materijala.

Organski parketi

U segmentu parketa i laminata hrast je hit. Javlja se u različitim stilovima i završnim obradama - od prirodne boje do bilo koje druge nijanse. Kao suprotnost prirodnom izgledu drveta, javljaju se digitalno tiskane podne obloge dostupne u širokom rasponu dizajna i boja s efektom visokog sjaja.

U ponudi su novi, organski zakrivljeni parketi koji izgledaju vrlo atraktivno u prostoru i koji će pridonijeti potpuno novom doživljaju parketa u prostoru.

Dobar odabir podne obloge podloga je svakom interijeru, a sve širi raspon mogućnosti, kako u kreativnom, tako i ekološkom smislu, svakako je za pohvalu!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike