Regija
BARANJSKO PETROVO SELO, UOČI PEPELNICE, NIJE SPAVALO DO JUTRA

Uz “blagoslov” Mirele Holy,
petaračke buše zapalile “Pantovčak”
Objavljeno 18. veljače, 2015.

Opet su se Petarani svojim Petaračkim bušama posvetili dušom i tijelom. Još jednom se manifestacija koja se u Baranjskom Petrovom Selu od pamtivijeka održava uoči Čiste srijede, Pepelnice, pokazala kao jedinstvena na ovom području, ali i šire.

Karnevalska je ludnica u selu počela još prošlog tjedna. Ulicama su šetale “lipe” i “strašne” buše, nastupili su mnogi KUD-ovi i održane tri zabave. Kulminacija svega uvijek je utorak, kada u “Petardu” stiže na stotine ljudi iz raznih krajeva Slavonije i Baranje, a buše ih dočekaju onako kako je tko zaslužio. Najočekivaniji dio završnog dana poklada je, osim “rotirajućeg vola”, čitanje “Vrapca”. Budući da su buše vrlo aktualne, svake godine bocnu sve one koji to zaslužuju. Tako su proteklih godina osudile i zapalile csetnike, generala Kleina, gologuzog tajkuna koji hoće kupiti Belje, duha Eugena Savojskog, ministra Pastirkovića zajedno s ptičjom gripom & kravljim ludilom, selotejp garažu, Slovence, Zokija i Željka - na ćirilici i latinci... Ove su se godine bavile predsjedničkim izborima, pa su, u konačnici, zapalile Pantovčak.

- Ova zgrada što je tu pred nama je Pantovčak. U njem' stoluje državni poglavar. Kako je nova precjednica prisegla na vjernost Bogu, narodu i državi, treba se na Pepelnicu i uselit. Ali viđ vraga, stari se precjednik ne bi iselijo, već je angažiro Živi zid da ga brani od deložacije. Petaračke buše i tu će uvest reda. Uz odobrenje Mirele Holy da ograničenom vatrom zapalje vilu Pantovčak, da ne zagađujemo okolicu. Jer su mnogi ovu lipu zemlju već previše zagadili - pročitano je u “Vrapcu”, nakon čega je vila zapaljena. Uslijedila je luda zabava pod maskama koja je trajala do sitnih jutarnjih sati...

Ivica GETTO
Glavni organizator Buša je udruga Petaračke buše

Prvi put službeno, Petaračke buše organizirala je, uz pomoć svih mještana, istoimena udruga. Njezin predsjednik Danijel Marković ističe kako je višednevnu manifestaciju pohodilo više od tisuću ljudi. Za razliku od prijašnjih godina, organizirali su eko-etnosajam s brojnim štandovima slavonsko-baranjskih OPG-ova, a postavljen je i šator u kojem je svirala živa glazba. Pokrovitelji manifestacije bili su Osječko-baranjska županija, Općina Petlovac i Belje. U pomoć je priskočio i TZ Baranje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana