Novosti
NAKON ZATVARANJA LABINSKE TVORNICE STIŽU U SLAVONIJU

Benetton pogon iz Istre seli u Osijek, prilika za posao desecima tekstilaca
Objavljeno 18. veljače, 2015.
Osječke plaće niže su od labinskih, ali su redovite, kaže Marina Cvitić iz SIKD-a

Za nešto manje od dva tjedna, točnije 1. ožujka, prvi strojevi iz labinskog pogona Benettona stići će u Osijek, a nakon što do 30. lipnja svi predviđeni strojevi budu preseljeni, deseci Osječana mogli bi dobiti priliku za posao.

Naime, svih 159 uposlenih u Benettonu u Vinežu, pokraj Labina, bit će otpušteno, a u novom/starom osječkom pogonu bit će to prilika za početak rada velikog broja evidentiranih na osječkom Zavodu za zapošljavanje.

Na nedavno održanom sastanku vezanom uz zatvaranje tvornice u Labinu, između ostalih, bila je i Marina Cvitić, voditeljica labinskog ogranka Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koja nam je u telefonskom razgovoru pojasnila kako će djelatnicima iz Labina biti ponuđeno preseljenje u Osijek, no malo je izgledno da će na to pristati.

- Ovdje ljudi imaju svoje obitelji i stambeni prostor, tako da je izvjesno da će kod vas u Osijeku doći do dodatnog zapošljavanja kako bi se upotpunili postojeći kapaciteti. Zapošljavanje dodatnog broja osoba potrebno je to više što je riječ o strojevima vrhunske tehnologije koji nisu nimalo jeftini. Jedan dio tih strojeva, kao i hala u Labinu, bit će prodani - pojasnila je Cvitić, dodajući da stabilizaciju proizvodnje očekuje u srpnju.

Međutim, kad je u pitanju dugoročni opstanak i uopće razlog radi čega pogon iz Labina seli u Osijek, Cvitić nije optimistična. Osim što kaže kako ne vidi dugoročni opstanak ove tekstilne tvornice na istoku Slavonije, dodaje kako je moguće da u budućnosti vlasnici traže prostor gdje će radna snaga biti jeftinija, a u ovom trenutku u odnosu na labinske djelatnike to su radnici u Osijeku. Tako Cvitić kaže da joj je poznato kako osječki djelatnici Benettona, njih 282, koliko ih je u pogonu, imaju niže plaće od svojih labinskih kolega. Dobra je vijest ipak da svi budući radnici neće imati problema s isplatom plaće koja je, kaže Cvitić, redovita, korektna i u skladu s odredbama potpisanih ugovora.

- Benetton jamči sigurnu plaću i poštivanje svih odredbi iz radnog odnosa. Odnos prema zaposlenicima vrlo je korektan, a mi u sindikatu nikada nismo imali problema po pitanju kakvih manipulacija na tom području. Ne očekujem ni da će ih biti u Osijeku - pojasnila je Cvitić.

Inače, kako prenosi Glas Istre, predstavnici tvrtke Olimpias, vlasnika proizvodnog dijela Benettona, birali su koji će zatvoriti od dva pogona, a izbor je pao na labinski, jer je ondje zaposleno manje osoba, a osim toga, pogon je otvoren nakon onoga u Osijeku. Kao razlog zatvaranja labinske tvornice navodi se kriza u tekstilnoj industriji, slabo poslovanje tamošnje tvornice, kao i pad prodaje.

Marija MIHELIĆ
SVIH 159 ZAPOSLENIH U LABINU OSTAT ĆE BEZ POSLA

Prema navodima iz Glasa Istre, nedavno je održan sastanak između sindikalnih predstavnika i direktora proizvodnje Olimpias grupe gdje su se zalagali za što bolji tretman za 159 djelatnika koliko će ih ondje ostati bez posla. Istarskim će radnicima, navodi Glas Istre, biti isplaćene otpremnine od jedne trećine plaće po godini radnoga staža, odnosno maksimalno tri plaće, jer je pogon započeo s radom prije devet godina. Sindikat pak inzistira da se svakom radniku isplati po jedna plaća po godini rada.

282

djelatnika zaposlena su u osječkom pogonu Benettona