Regija
VINKOVIĆ HDZ-U:

OPG-ovi prioritet
Objavljeno 14. veljače, 2015.

ĐAKOVO – Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković jučer je na konferenciji za novinare odgovorio na pitanja koja mu je prethodno postavio gradski HDZ-a a odnose se na zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

– I mene se čak poziva na oprez pri potpisivanju ugovora. Moram reći da je dvije trećine zemljišta prošlo na provedenom natječaju. U većini zemljište su dobila domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Svi ugovori predani su Državnom odvjetništvu i ono ih je pregledalo i ovjerilo. U ovom je trenutku nekoliko OPG-ova koji su odustali od tog natječaja, sudbina je tih čestica da će se za njih raspisati novi natječaj. Nema nikakve mogućnosti da se dogode nepredviđene stvari, da zemlju dobije netko, kako to lokalni HDZ kaže, tko je krivotvorio podatke. Najavljujem da će se za gotovo 3000 hektara ugovori početi potpisivati od idućeg tjedna - kazao je Vinković. Za čestice koje nisu dobile suglasnost Agencija je, kaže, raspisala novi natječaj.

– Povjerenstvo od tri člana, jednog iz Agencije i dva iz Grada, nije još donijelo odluku. Riječ je o 700 hektara. Ono što ćemo ja kao gradonačelnik i članovi Povjerenstva činiti jest da ćemo se zauzeti da zemljište ne dobiju veliki igrači, nego domaći OPG-ovi, koji moraju imati prednost pri dodjeli zakupa. Grad će od Agencije zatražiti da ne donosi odluku dok se ne usvoje nove izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će veću prednost dati upravo OPG-ovima. Oni su za mene i ovaj grad prioritet - rekao je Vinković.M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike