Magazin
TJEDNI OSVRT DAMIRA GREGOROVIĆA

HDZ bi Prgometa za premijera?
Objavljeno 14. veljače, 2015.
Karamarko bi u tom slučaju povlačio konce iz sjene, iz ugodne saborske hladovine, što za njega djeluje prirodnije

U politici je kao sve moguće i dopušteno, pragmatičnost je najpoželjnija, a čini se da ima prostora i za maštu ili, bolje rečeno, razradu različitih manipulatorskih poteza. Kako donosi portal Barometar.hr, u tom se prostoru može pronaći i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Naime, postavljeno je jedno od logičnih pitanja. Kako to da njegov zamjenik Drago Prgomet već nije izbačen iz HDZ-a nakon što je javno pozvao branitelje da prekinu prosvjede i vrate se kućia, a svoju stranku da prestane s podržavanjem šatoraša? Kako je konstatirano, sve je u Prgometovu slučaju prošlo vrlo uljudno. U stranci su izjavili da svatko ima pravo na svoje mišljenje, što je inače netipično za hrvatske prilike, a naročito za HDZ, iz kojeg se letjelo i zbog bezazlenijih nesuglasica, pa bili to i vodeći ljudi.

A onda se i otkriva zašto je Prgomet prošao neokrznut. U glavu se ide s navodom da je u cijeloj priči riječ o još jednoj Karamarkovoj taktičnoj provokaciji, u čemu se i do sada pokazao vrlo uspješnim. Navodi se da je šef HDZ-a postao svjestan da se sam ne može izvući iz dosadašnjeg desničarenja, da ga javnost ne percipira dovoljno kao vođu, pa ni eventualnog budućeg premijera. Doduše, pripisuju mu se određene kvalitete, poput špijunskih, što podrazumijeva detektiranje problema, kao i njihovo rješavanje enigmatskim pristupom. S druge pak strane, ne ocjenjuje ga se baš suvremenim političarom od formata, sposobnog pravodobno i adekvatno reagirati na aktualne dnevno-političke probleme.

I tu dolazimo do “kvake 22” i ponovno do Prgometa. Njega se opisuje kao vrlo stručog i uglednog liječnika, erudita, uljuđenog i odgovornog političara, i kao takvog prihatljiva vrhu državničke politike. Ocijenjeno je da je upravo on taj koji može u sraz s poljuljanim premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, i da upravo to postaje tajno oružje HDZ-a. Prgometa se za to navodno već i priprema, a u slučaju pobjede, gle čuda, nudi mu se i premijerska fotelja. Isticanje Karamarkova zamjenika za budućeg premijera u početku bi šokiralo sve, ali u HDZ-u drže da bi taj početni šok na kraju ipak postigao pozitivne rezultate. Karamarko bi u tom slučaju povlačio konce iz sjene, iz neobvezujuće i ugodne saborske hladovine, što za osobe poput njega djeluje prirodnije nego da se svakodnevno znoje i zamuckuju pred kamerama. Jer bivši policajci i šefovi tajnih službi, da su baš žudjeli biti u središtu javne pozornosti, vjerojatno bi gradili drukčiju karijeru, zaključuje Barometar.hr. Ipak, ostavimo prostora da je i u ovom slučaju, odnosno kalkuliranju, riječ o političkom spinu ili podmetanjima političkog podzemlja.

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim