TvObzor
GRUPA JOY

Zabluda je da glazbenici dobro zarađuju i spavaju do podneva
Objavljeno 13. veljače, 2015.
Mnogi nam zamjeraju našu glazbenu iskrenost, međutim, mislim da upravo toga danas nedostaje.

Grupu Joy čini šest kršnih momaka i jedna dama. Rasponom godina pokrivaju tri desetljeća - dvadesete, tridesete, a neki su već zakoračili i u četrdesete. No, uz sve to, na hrpi se nađe veliko iskustvo, mladost, ludost, zabava, profesionalnost, a sve ih povezuje neizmjerna ljubav prema glazbi te vlastitoj i tuđoj intelektualnoj proizvodnji. S dvojicom od njih, Vedranom Klemenčićem i Markom Vukesom - Vukyjem, porazgovarali smo za TV Obzor, a s našim čitateljima podijelili su pojedinosti o povratku grupe Joy na glazbenu scenu, o novim projektima i planovima...

Recite nam osnovne informacije o grupi Joy!

VEDRAN: Grupa Joy osnovana je 1995. godine. Osnovali su je braća Damir i Darko Ridjan. U prvim godinama postojanja grupa je svirala gotovo isključivo u klubovima i diskotekama u inozemstvu (Austrija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Italija). Otuda i ime Joy, koje je bilo adekvatno kako za samu atmosferu kakvu je bend stvarao tako i za jezične barijere.

Drugačiji od drugih

Po čemu ste drugačiji od drugih? Kako mislite pronaći svoje mjesto pod estradnim nebom?

MARKO: Razlikujemo se od drugih bendova po tome što smo maksimalno profesionalni u svakom trenutku, od početka dogovaranja nastupa, do završne odjave na samom nastupu. Članovi benda većinom su školovani glazbenici (niža i srednja glazbena škola) s dugogodišnjim iskustvom zajedničkog sviranja. Količinom angažmana smo, nažalost, malo zapustili estradu na kojoj smo već imali jedan status i s Majom Šuput, kao i nakon nje, u samostalnoj karijeri. Namjeravamo napraviti pravi “bum” s kvalitetnim pjesmama i jednakim izvođenjem istih u live situaciji. Danas je, nažalost, mnogo kompjutorskih mogućnosti editiranja i vokala i glazbe, međutim, mi smo pravi primjer kako mukotrpnom vježbom, konstantno ulaganje u sebe i vlastiti instrument daje rezultata. Svi koji su bili na našim nastupima znaju da sviramo sto posto uživo i da je količina energije cijelog benda rijetko viđena na ovim prostorima.

Pjesmom “Ne postoji grad” osvojili ste srca mnogih obožavatelja. Jeste li od prvog dana vjerovali u tu pjesmu?

MARKO: Pjesma je polučila veliki uspjeh s obzirom na to da je riječ o prvom singlu benda nakon gotovo deset godina. Otpočetka sam vjerovao u pjesmu, kao i kompletan bend, inače u snimanje i izdavanje pjesme ne bismo uopće ulazili. Mnogi nam zamjeraju našu glazbenu iskrenost, međutim, mislim da upravo toga danas nedostaje. Svatko može napraviti instant hit ili hitić, ali čovjek mora vjerovati u ono što radi i ostati vjeran sebi i svojim idealima, bez obzira na mišljenje drugih. “Ne postoji grad” pjesma je u kojoj sam se pronašao na prvu i bilo je zadovoljstvo pjevati je.

Spomenutu pjesmu napisali su Denis Dumančić i Fayo. Planirate li daljnju suradnju s njima?

VEDRAN: Tako je, Denis i Fayo, tandem koji je vlasnik nebrojeno mnogo aktualnih hitova, provjerena kombinacija s kojom smo i prije radili i logično je bilo nastaviti uspješnu i provjerenu suradnju. Daljnja suradnja također je dogovorena, imamo nove ideje i planove.

Novi spot krajem veljače

U videospotu za “Ne postoji grad” pojavila se glumica Doris Pinčić. Kako to?

MARKO: Doris je naša prijateljica i obožavateljica već dugi niz godina. Upoznali smo se na jednom našem koncertu, mnogo prije nego što je i sama postala poznata glumica s malih ekrana. Ni jedne sekunde ni mi, a ni sama Doris, nismo dvojili oko suradnje u spotu.

Kada planirate izbaciti novi singl, odnosno videobroj? Možemo li saznati ime novog singla?

VEDRAN: Novi singl trenutačno snimamo, a naziv istoga neka još malo ostane tajna. Planiramo njegovu objavu krajem veljače i ubrzo nakon toga novi spot s novim iznenađenjima i gostovanjima u istom. Ali o tome ćemo više kad za to dođe vrijeme.

Planirate li duet s nekim? Ako da - s kim?

MARKO: Duet za sada još ne planiramo, ali svakako je sve moguće. A sad s kim, to zaista ne znam. Ali, ponavljam, kad za to dođe vrijeme, zajednički ćemo odlučiti s kim ćemo snimiti duet.

Hoćete li i kada izdati album?

VEDRAN: Za sada imamo u planu još nekoliko singlova koji će vrlo vjerojatno postati dio albuma, koji ćemo, u suradnji s Fayom i Denisom, dogovoriti i snimati. Ali zasad još ne planiramo izdati album.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
USPJEH U POSLU

Što je, prema vašem mišljenju, najvažnije za uspjeh u ovom poslu?

VEDRAN: Za uspjeh u ovom poslu najvažniji je konstantan rad i trud. Mnogi danas sviraju i jako je mnogo dobrih glazbenika i bendova. Međutim, mnogi misle da je to vrlo jednostavno, da nas svi vole, da uvijek zarađujemo dobar novac i spavamo do podneva, a prava je istina upravo suprotna. Osim redovitih proba nekoliko puta tjedno, neprospavanih noći kako vikendima tako i preko tjedna, uz konstantno usavršavanje sa sviračkog i pjevačkog aspekta, ostaje vrlo malo slobodnog vremena. Kod nas je, u pravilu, svako slobodno vrijeme rezervirano za pregled i posjet sajmovima glazbene opreme i ulaganje u iste kako bismo išli u korak sa svjetskim trendovima i u pogledu sviranja i same tehnologije.

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike