Novosti
LISTE ČEKANJA

Osječka bolnica jedina je u Hrvatskoj koja će snimanja magnetom raditi i nedjeljom
Objavljeno 12. veljače, 2015.
Na snimanje magnetom u ovom se trenutku u KBC-u Osijek čeka više od pet mjeseci

Kako bi se napokon “obračunao” s listama čekanja u hrvatskim bolnicama, ministar zdravlja Siniša Varga odobrio je projekt prema kojem će se deset pretraga i kirurških zahvata na koje se najdulje čeka obavljati srijedom poslijepodne i subotom.

Taj dodatni rad obavljat će liječnici u 33 hrvatske bolnice prema rasporedu koji će napraviti bolnica, a za dodatni rad bit će im plaćeni prekovremeni sati. Ovaj projekt započeo je jučer u povodu Svjetskog dana bolesnika, a svi ravnatelji i sanacijski upravitelji bolnica ministru su morali dostaviti popis deset pretraga i zahvata na koje se u njihovim ustanovama najduže čeka.

Kako se u osječkom KBC-u najduže čeka na snimanje magnetskom rezonancijom, i to u ovom trenutku oko 160 dana, odnosno više od pet mjeseci, ova je ustanova odlučila snimanje obavljati i subotom i nedjeljom, prema čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.

- Treba znati da je naša Radiologija snimanja u dvije smjene uvela još 2004. godine, pa ovo za nas nije novo. No, u nas je usko grlo upravo snimanje MR-om, i to zato što imamo samo jedan uređaj, a kako je riječ o postupku koji se ne može ubrzati jer je jednostavno riječ o snimanju koje je dugotrajno, jedino je rješenje nabava još jednog uređaja, a do tada ćemo listu pokušati smanjiti radom cijelog vikenda. Problem nam je i CT koji također imamo samo jedan, ali njega se bojimo toliko trošiti jer je lani bio u kvaru čak tri mjeseca - napominje prof. dr. sc. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

U osječkom KBC-u, između ostaloga, u drugoj smjeni i vikendom obavljat će se operacija umjetnog zgloba koljena i kuka, što su kirurški zahvati koji se u toj bolnici u prosjeku čekaju 238 dana, a među pretragama koje će obavljati su i operacije mrene, gastroskopija i kolonoskopija, koronarografija, CT dijagnostika, color doppler, RTG i UZV snimanja, posebice UZV srca.

Zanimljivo je kako je upravo to pretraga za koju se ne preporučuje čekati duže od tri mjeseca, odnosno 90 dana, a činjenica je da je od pet hrvatskih kliničkih bolničkih centara taj rok realiziran samo u jednoj bolnici – osječkoj, gdje se u prosjeku čeka 76 dana. U Rijeci se ultrazvuk srca čeka gotovo 200 dana, na zagrebačkom Rebru 90 dana, a u Splitu 99 dana.

Podsjetimo, HZZO je na poslu skraćivanja lista dolaskom novog ministra u lipnju prošle godine angažirao stotinu zaposlenika, ali je i sam Varga posljednjih dana više puta priznao kako liste nisu skraćene, nego su, štoviše, još duže.

Nefreteta Z. EBERHARD
BOLNICA ĆE KONTAKTIRATI PACIJENTE O NOVOM TERMINU

U osječkoj bolnici napominju kako pacijenti ne trebaju sami zvati i tražiti snimanje srijedom ili subotom, već će ih se kontaktirati iz bolnice, te im se dati novi termin pregleda ili operacije, a pomicanje liste bit će vidljivo i na web stranici bolnice i HZZO-a. Projekt pod nazivom “Program plus” uključuje sve bolnice u sanaciji, ali i neke specijalne poput Klinike za ortopediju u Lovranu ili zagrebačkog KB-a Sveti Duh. U toj će se bolnici, primjerice, obavljati ultrazvuk srca, dojki, štitnjače...

SINIŠA VARGA

ministar zdravlja

Dodatni rad bolnicama će se dodatno platiti

“Pacijenti koji dugo čekaju, bit će ovih dana pozvani da srijedom poslijepodne i subotom ujutro obave preglede”, rekao je jučer ministar Siniša Varga i dodao kako očekuje dobar odaziv bolnica s obzirom na novi model plaćanja. Prema tom modelu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje bolnicama će plaćati usluge tek nakon izvršenja. “Bolnicama je sada cilj da rade više, a dodatni rad će im se i dodatno platiti”, istaknuo je ministar. Planira se na taj način skratiti liste čekanja za 6000 pacijenata, a program će se provoditi do ljeta.

6000

pacijenata manje trebalo bi biti na listama čekanja u hrvatskim bolnicama nakon završetka ovog projekta

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost