Regija
IZLOŽBA U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

“Moj komadić zemlje” - priče 14 poljoprivrednika
Objavljeno 12. veljače, 2015.

POŽEGA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega otvorena je putujuća izložba “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik”. Riječ je o projektu “Natura 2000”, u kojem su osobnom pričom, portretom te vrhunskim fotografijama zabilježene priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske.

Cilj je izložbe naglašavanje potrebe za održivim razvojem ruralnih područja, zato u podnaslovu izložbe i stoji “kad je priroda suradnik”, objasnila je, otvarajući izložbu, Marija Martinko, koja je intervjuirala sve portretirane poljoprivrednike i sastavila katalog. Fotografije je snimio Marko Vrdoljak, a jedan od 14 predstavljenih poljoprivrednika na izložbi je i gospođa Tatjana Ordanić iz Požeškog Markovca, koja se bavi uzgojem ljekovitog bilja i ekouzgojem povrća.

- Putujuća izložba “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik” u proteklih nekoliko tjedna obišla je mnogo gradova, a posjetitelji znaju da napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja nego i do gubitka vrijednih staništa i vrsta. To je i glavna poruka izložbe na kojoj 14 malih poljoprivrednika iz Hrvatske priča o očuvanju prirode i tradicijskog znanja - izjavila je Marija Martinko, dodavši da izložbu prati i brošura s citatima malih poljoprivrednika o odnosu prema radu i zemlji koju obrađuju.

Izložba će se održati na 14 lokacija diljem Hrvatske, u mjestima iz kojih potječu prikazani poljoprivrednici ili u obližnjim većim gradovima te u Zagrebu kao završnoj lokaciji. Glavni financijer projekta je Njemačka savezna zaklada za okoliš, uz provoditelje Deutsche Bundesstiftung Umwelt, DVL (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consulting i Državni zavod za zaštitu prirode RH. Izložbu je moguće razgledati do 2. ožujka. (AGM Kruna)

Marija-Martinko

Aleksandra-PavloviC-i-Marija-Martinko

Tatjana-Ordanic

Možda ste propustili...

POSLJEDNJA SJEDNICA AKTUALNOG SAZIVA VUKOVARSKOG VIJEĆA

Kandidirali gradnju Tehnološkog centra zbog interesa investitora

OPĆINA IMA VODOVODNU MREŽU

Otvorena posljednja dionica vodovoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEVJEROJATNA PLJACKA NA GROBLJU

Ukrali šezdesetak vaza i svijećnjaka

2

IZUMRLI PA VRAĆENI

Dabrovi ogolili dravsku obalu

3

JOŠ JEDNA ODBIJENICA

I Kujundžić protiv otvaranja
đakovačkog rodilišta