Regija
IZLOŽBA U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI

“Moj komadić zemlje” - priče 14 poljoprivrednika
Objavljeno 12. veljače, 2015.

POŽEGA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega otvorena je putujuća izložba “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik”. Riječ je o projektu “Natura 2000”, u kojem su osobnom pričom, portretom te vrhunskim fotografijama zabilježene priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske.

Cilj je izložbe naglašavanje potrebe za održivim razvojem ruralnih područja, zato u podnaslovu izložbe i stoji “kad je priroda suradnik”, objasnila je, otvarajući izložbu, Marija Martinko, koja je intervjuirala sve portretirane poljoprivrednike i sastavila katalog. Fotografije je snimio Marko Vrdoljak, a jedan od 14 predstavljenih poljoprivrednika na izložbi je i gospođa Tatjana Ordanić iz Požeškog Markovca, koja se bavi uzgojem ljekovitog bilja i ekouzgojem povrća.

- Putujuća izložba “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik” u proteklih nekoliko tjedna obišla je mnogo gradova, a posjetitelji znaju da napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja nego i do gubitka vrijednih staništa i vrsta. To je i glavna poruka izložbe na kojoj 14 malih poljoprivrednika iz Hrvatske priča o očuvanju prirode i tradicijskog znanja - izjavila je Marija Martinko, dodavši da izložbu prati i brošura s citatima malih poljoprivrednika o odnosu prema radu i zemlji koju obrađuju.

Izložba će se održati na 14 lokacija diljem Hrvatske, u mjestima iz kojih potječu prikazani poljoprivrednici ili u obližnjim većim gradovima te u Zagrebu kao završnoj lokaciji. Glavni financijer projekta je Njemačka savezna zaklada za okoliš, uz provoditelje Deutsche Bundesstiftung Umwelt, DVL (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consulting i Državni zavod za zaštitu prirode RH. Izložbu je moguće razgledati do 2. ožujka. (AGM Kruna)

Marija-Martinko

Aleksandra-PavloviC-i-Marija-Martinko

Tatjana-Ordanic

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike