Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA GRADNJA

Koje staklo izabrati
Objavljeno 12. veljače, 2015.
PVC stolarija s trostrukim ostakljenjem – najbolji je omjer između uloženog i dobivenog te dugoročno najisplativije ulaganje za stambeni prostor

PVC je visokokvalitetni materijal koji zbog svojih odličnih termoizolacijskih svojstava i relativno povoljne cijene nema premca u izradi energetski učinkovite i ekonomski isplative građevinske stolarije.

Upravo iz tih razloga PVC stolarija idealna je za niskoenergetsku i energetski efikasnu gradnju.

Staklo kao ključan faktor

Pri odabiru PVC stolarije kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štedjeti novac najveću ulogu imat će staklo koje izaberete. Svaki prozor sastoji se iz okvira (primjerice PVC profila) i stakla, te gotovo na svakom prozoru najveći udio površine zauzima upravo staklo koje samim time i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem 4 mm i razmakom od 16 mm čime se dobiva ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug > 2,8 W/m2K što znači da na 1 m2 površine stakla gubimo 2,8 W energije u 1 satu ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature jedan stupanj Celzijev. Kako bi se taj gubitak energije smanjio, sve su češće u uporabi bolja stakla veće izolacijske moći. Tako je neophodno na svaki prozor ugraditi ostakljenje koje s unutarnje strane ima niskoemisijski premaz, takozvano LOW-E staklo. LOW-E stakla na sebi imaju poseban zaštitni premaz koji omogućuje zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuju toplinske gubitke. Takva stakla imaju koeficijent prolaza topline Ug> 1,3 W/m2K što je više nego dvostruko bolje nego obična IZO stakla koja smo prije naveli. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala već za dvostruko poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuje da kroz takve prozore uštedimo dvostruko više energije za grijanje ili hlađenje. Pojavom svijesti o energetskoj učinkovitosti i uštedama na energiji sve se više počinju ugrađivati i koristiti troslojona stakla koja imaju još bolja izolacijska svojstva čiji Ug faktori padaju i do Ug> 0,6 W/m2K, čime se čak tri puta više štedi.

Okviri (profili) bitan su faktor uštede

Kako smo već naveli, prozor se sastoji iz okvira (PVC profila) i stakla gdje najveći udio površine nosi staklo, ali također nekih 30 % udjela površine imaju i okviri koji također onda utječu i na izolacijska svojstva prozora, pa su važni pri uštedi energije. Danas su standard profili s ugradbenom dubinom od oko 70 mm i 5 ili 6 zračnih komora. Na izolacijska svojstva profila najviše utječe njihova dubina, konstrukcija i broj zračnih komora koje daju termoizolacijska svojstva. Profili sa 70 mm dubine i 5 komora imaju koeficijent prolaza topline kroz okvir uglavnom Uf> 1,4 W/m2K, neki su malo bolji, neki malo lošiji, ali to se kreće oko tog broja. Kako staklo ima udio utjecaja na ukupan faktor od gotovo 70 - 75 %, a profil 25 - 30 %, vrlo je važno da se unutar profila ugradi što bolje staklo. Sve većom svijesti o uštedi energije i utjecajem koje imaju prozori i vrata na to pojavljuju se materijali (profili) sve većih ugradbenih dubina i sve više zračnih komora, npr. 83 mm i 6 komora, također i profili koji su punjeni termoizolacijskom pjenom. Sve je to u svrhu kako bi se što više spustio koeficijent prolaza topline kroz prozor i sada su već mogući rezultati do Uw> 0,6 W/m2K što je čak do 4 puta bolje nego što je do sada bio standard u Hrvatskoj, samim time je omogućeno da se kroz stolariju uštedi i 75 % manje energije i novca nego do sada.

Valjanim odabirom do ušteda

Iz ovog teksta da se zaključiti kako se investicija u izmjenu starih prozora koji su gubili značajnu količinu energije zbog loše izolacije itekako isplati, jer će se investicija kroz kratko razdoblje vratiti zbog manjih računa za grijanje ili hlađenje. Jedan od lidera u radu s PVC stolarijom je i tvrtka Staklo dom koja u svojoj ponudi nudi upravo Gealan S 9000 profile. Naravno, u salonima Staklo doma moguće je pregledati i veliki broj izložbenih primjera uporabe ovih vrhunskih profila.(M.Režić)

Gealan S9000 kao najbolji izbor za niskoenergetsku kuću

Kako biste odabrali najbolje za niskoenergetsku gradnju, mi smo se u ovome poslu obratili tvrtki Staklo dom i odabrali vrhunske Gealan S 9000 profile te GU okove i 3-slojno izolacijsko LOW-E staklo. Sustav Gealan S 9000 s konstantnih 6 komora unutar okvira i krila, optimalnom geometrijom čelika, visokim preklopom stakla i dosljednom tehnikom brtvljenja na inovativnom, modernom obliku profila, zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa stadnardom namijenjenim pasivnim kućama. Gealan S 9000 krasi inteligentni koncept brtvljenja s tri kontinuirane razine brtvljenja. Za poboljšanu toplinsku izolaciju krilo je tvornički izrađeno s dodatnom brtvom unutar falca za staklo. Visoki utor za staklo kroz visinu preklapanja od 26 mm daje dodatnu toplinsku izolaciju. Razvoj ovakvog sustava s najboljim svojstvima toplinske izolacije nije slučajnost, već rezultat ciljanog razvojnog rada. Rezultati govore sami za sebe. Brojne kalkulacije pokazale su izvrsne vrijednosti toplinske izolacije. Konkretno Gealan profili nude postizanje toplinske vrijednosti Uf - 0,92 W/m2K u stadardnoj kombinaciji s čelikom i time postizanje standarda za pasivne kuće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike