Osijek
DAN SIGURNIJEG INTERNETA OBILJEŽEN EDUKATIVNIM AKTIVNOSTIMA U ŠKOLAMA

Zbog lažnih profila nismo sigurni na društvenim mrežama
Objavljeno 11. veljače, 2015.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i Učenički dom Hrvatskoga radiše, u suradnji s ostalim partnerima Centra za sigurniji internet, obilježili su jučer Dan sigurnijeg interneta nizom edukativnih aktivnosti s učenicima, roditeljima i nastavnicima. Kako je cilj ove aktivnosti što više uključiti učenike, ostvarena je suradnja s osječkim školama OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Mladost, Elektrotehničkom i prometnom školom, kao i Gimnazijom Vukovar.

U Elektrotehničkoj i prometnoj školi učenici su izrađivali digitalne plakate i stripove, s temom sigurnost djece i mladih na internetu, a organizirane su i radionice sigurnog interneta na kojima se razgovaralo o pozitivnim i negativnim stranama interneta te elektronskom nasilju. Među brojnim porukama učenika ističemo ovu: Zbog lažnih profila nismo sigurni na društvenim mrežama. Voditeljice aktivnosti bile su profesorice Danijela Ivanović Ižaković, Anica Leventić, Daliborka Pavošević i Sandra Matijević. Sudjelovalo je više od stotinu učenika.

Na ulazu u OŠ Frana Krste Frankopana stajao je plakat s pozivom na sudjelovanje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. A u predvorju škole mogla se vidjeti prezentacija učeničkog videouratka, izložba učeničkih likovnih i literarnih radova vezanih uz područje odgovornog i sigurnog boravka djece u online okruženju. Atraktivan je bio igrokaz u kojem su, nakon uvodnih riječi ravnatelja Antuna Ptičara, učenici drugog razreda “glumili” kompjutorske viruse i antiviruse. Ove su aktivnosti osmislili profesori Ksenija Budija, Vlado Vranješ, Sandra Marijanović i Marijana Katić, a sudjelovalo je 250 učenika.

- Pripremili smo parlaonicu pod nazivom 'Ako pametno koristimo internet, u potpunosti smo zaštićeni', u kojoj su sudjelovali učenici petih i sedmih razreda, pod vodstvom prof. Snježane Majsterić. Osim toga, upriličili smo svečano potpisivanje Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija. Taj su dokument potpisali predsjednici svih razrednih odjela i razrednici - rekli su nam učiteljica Marija Ivošević i vjeroučitelj Petar Kopunović Legetin.

Stručnu i organizacijsku podršku svim ovim događanjima, u ime Centra za sigurniji internet pružile su prof. Renata Ivanković, voditeljica projekata za istraživanje i razvoj e-učenja iz CARNeta, i prof. Nataša Šimić, ravnateljica Učeničkog doma Hrvatskoga radiše. V. Latinović

AKTIVNOSTI ZA UČENIKE U AVENUE MALLU

Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske organizirao je obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Informativnom centru policije u trgovačkom centru Avenue Mall. Učenici petih razreda OŠ “Vladimir Nazor” Čepin slušali su predavanje o sigurnom korištenju interneta, organiziran je kviz o toj temi za učenike osječkih osnovnih škola, a gosti Informativnog centra bili su i učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog iz Našica. Za njih je organizirano predavanje o temi Djeca i mladi u riziku društvene mreže.

Možda ste propustili...

PRVO NOGOMET PA KONCERT TIHE ORLIĆA

Gledanje utakmice u kampusu

BIRAMO NAJOSMAŠA/NAJOSMAŠICU

Zvijezde svijetle da nađete svoju

KAD VODOSTAJ IDE "NARUKU" KOMARCIMA

Visoka Drava glavni krivac za nove generacije krvopija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VISOKI VODOSTAJ PRIVUKAO MNOGE

Potopljeni lukobran poslužio im za ležeran hod po vodi

2

HRVATSKA VOJSKA U TVRĐI

Pokazne vježbe, naoružanje, ali i prelet Rafalea!

3

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol