Osijek
TEŠKO ZAPOŠLJIVA KATEGORIJA

Za samo sedam osoba s invaliditetom
poslodavci iskoristili poticaje od države
Objavljeno 11. veljače, 2015.
Na osječkom području u 2014. zaposlena 151 osoba s invaliditetom, a u Zagrebu 404

Vezani članci

SAŠA DRINIĆ (30), NOVINAR, SVOJIM RADOM RAZBIJA PREDRASUDE

Želim da me poslodavac promatra kao profesionalca, a ne kao osobu u kolicima

Prošle godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, postignut je najveći napredak u zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Tako je radno mjesto, posredovanjem HZZ-a, lani pronašlo 1877 pripadnika ove teško zapošljive kategorije, a recimo kako je po ukupnom broju zaposlenih invalida Osječko-baranjska županija na samom vrhu ljestvice, na trećem mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tako je krajem prosinca 2014. godine u Područnom uredu Osijek HZZ-a evidentirano 675 nezaposlenih osoba s invaliditetom, što je sedam posto manje nego u prosincu 2013. godine. Konkretno, na osječkom području u 2014. zaposlena je 151 osoba s invaliditetom, dok su do radnog mjesta u Zagrebu došle 404 nezaposlene osobe iz ove skupine. No, treba znati i to da je upravo Osječko-baranjska županija i na vrhu nepopularne ljestvice, odnosno s udjelom od deset posto, druga po broju evidentiranih nezaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj (iza Grada Zagreba). Recimo kako je udio invalida u ukupnom broju nezaposlenih u cijeloj Hrvatskoj 2,1 posto. Nevjerojatno je i da unatoč svim mjerama aktivne politike zapošljavanja i poticajima do 52.000 kuna koje tvrtke od HZZ-a dobivaju ako angažiraju osobu s invaliditetom, poslodavci i dalje nisu skloni zapošljavanju ove kategorije radnika. Tako je tijekom 2014. godine samo 59 osoba s invaliditetom bilo uključeno u mjere aktivne politike zapošljavanja, a u Osijeku je samo za njih sedam poslodavac i uzeo ponuđenih 52.000 kuna poticaja od države. Inače, 48 invalida sudjelovalo je u programu javnih radova, dvije osobe u programu stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, dok su se dvije osobe s invaliditetom odlučile na samozapošljavanje.

Srećom, angažiranje spomenute kategorije nezaposlenih osoba od ove godine više nije stvar dobre volje ili mogućnosti svakog pojedinog poslodavca, nego to postaje njegova obveza. Naime, sukladno politici kvotnog zapošljavanja koju je donijela Vlada, poslodavac je dužan, na 20 djelatnika, angažirati jednu osobu s invaliditetom. Spomenuti se propis odnosi na tvrtke i u javnom i privatnom sektoru, a definitivno bi trebao promijeniti stvari nabolje kad je u pitanju integracija osoba s invaliditetom na tržište rada. U Savezu organizacija invalida Osječko-baranjske županije kažu kako su s obzirom na ukupnu sliku nezaposlenih zadovoljni zapošljavanjem invalida na osječkom području i trudom koji u to ulaže osječki HZZ.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŠTO KAŽE STATISTIKA

Zanimljivi su i statistički podatci HZZ-a, koji pokazuju da je najviše nezaposlenih invalida u dobi od 35 do 44 godine, gotovo 60 posto su muškarci, a među tom strukturom dominiraju nezaposlene osobe sa završenom srednjom školom u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, koji je 77,5 posto među populacijom invalida.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike