Svijet
PREGOVORI U MINSKU STRATEŠKO OPKOLJAVANJE UKRAJINE

Kijev čeka nametanje “Plana Z-4” za Doneck
Objavljeno 10. veljače, 2015.
Pojedinosti mirovne inicijative Berlina i Pariza bit će poznate tek sutra

Sudeći po reakcijama, zemlje Zapada jedva su dočekale mirovnu inicijativu njemačke kancelarice Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea za Ukrajinu.

Odjednom su svi počeli pričati o prijetnji skorog izbijanja Trećeg svjetskog rata, bez obzira na stvarnu procjenu sigurnosnih prilika, što bi trebao biti dodatni argument u slamanju volje Kijeva da legitimnom uporabom vojne sile pokuša osloboditi svoju zemlju od invazije Ruske Federacije.

Iako će pojedinosti mirovne inicijative Berlina i Pariza biti poznate tek sutra na četverostranim pregovorima u Minsku, nije nikakva tajna da Njemačka i Francuska spremaju Ukrajini sudbinu kakva je prijetila Hrvatskoj 1995. godine u obliku Plana Z-4 koji je predviđao stvaranje “države u državi”. To je trebao biti politički trijumf pobunjenih krajiških Srba i njihova beogradskog pokrovitelja Slobodana Miloševića. Kako izgleda taj perverzni mirotvorni koncept, najbolje se vidi u daytonskoj formuli prema kojoj Bosna i Hercegovina funkcionira kao “nedržava”, ponajviše zahvaljujući postojanju entiteta Republike Srpske i opstrukcijama koje iz njega dolaze.

Nije teško zamisliti kako Berlin i Pariz vide Ukrajinu kao federaciju, u kojoj bi poseban status imale dvije “krajine” koje je Vladimir Putin osnovao insceniranjem tobožnje pobune u Donecku i Luhanjsku. U onome što se trenutno događa u Ukrajini, nije teško vidjeti rukopis pokojnog Miloševića. Tu tezu nedavno je u Osijeku iznio i vojvođanski analitičar, dr. Boris Varga. Prije nego što su udarili na Ukrajinu, Rusi su detaljno proučili Miloševićevu strategiju tzv. hibridnog rata u Hrvatskoj i BiH.

Ono što se trenutno zbiva jest strateško opkoljavanje Ukrajine, ovaj put sa Zapada. Štiteći isključivo svoje gospodarske interese, Njemačka i Francuska spremaju se Ukrajini “obući luđačku košulju” kako bi je onemogućili da se brani. Podsjetimo, Ukrajina je formalno suverena država koja ima apsolutno pravo braniti se od agresije. No, Zapad, kojemu i mi pripadamo, želi joj to pravo oduzeti. Ono što malo tko zna, Ukrajina je i jedan od utemeljitelja Ujedinjenih naroda, zajedno s Bjelorusijom i bivšim Sovjetskim Savezom (njegovo mjesto 1992. preuzela je Ruska Federacija). Ukrajina je i zemlja koju su Rusija i Zapad 1994. “preveslali” nagovarajući je da se odrekne nuklearnih raketa u zamjenu jamstva njezine teritorijalne cjelovitosti. Potpisnici Memoranduma iz Budimpešte, osim naivnog Kijeva, bile su tri nuklearne sile: Rusija, SAD i Velika Britanija.

Draško CELING
Krim više nitko ne spominje

Koliko je nisko Zapad spreman ići kada je riječ o izdaji Ukrajine, govori i skandalozni nastup bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. On je u nedjelju izjavio: "Mi smo zajedno s Rusijom dio zajedničke civilizacije" i dodao: “Ne možemo kriviti Krim što se odvojio od Ukrajine i odlučio se priključiti Rusiji.” Ni riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela vojnim zaposjedanjem, a završila aneksijom Krima, koji danas na Zapadu nitko više ne spominje. Kapitulacija Zapada pred Putinom podsjeća na način na koji je Hitleru 1938. prodana Čehoslovačka. Nije nikakva tajna da Francuzi grčevito žele Rusima prodati desantno-jurišni superbrod klase Mistral, a Nijemci žele dovršiti tvornicu Mercedesa u Nižnjem Novgorodu.

Pod izlikom straha od 3. svjetskog rata, Berlin i Pariz pokušavaju spasiti svoje biznise

Najčitanije iz rubrike