Osijek
KANDIDATURA ZA GRAD KULTURE

HDSSB: Grad Osijek dizajnerima za osmišljavanje vizualnog identiteta dao samo 15 dana?!
Objavljeno 9. veljače, 2015.

- Predodabir gradova kandidata za prijestolnicu kulture 2020. godine dogodit će se 17. travnja, odnosno za dva mjeseca, a grad Osijek u ovom trenutku još nema ni web stranicu, ni vizualni identitet, ni suvislu temu, ali ni ideju zbog čega bismo baš mi trebali postati prijestolnica kulture u 2020. godini - upozorila je jučer Danijela Lovoković na konferenciji za novinare u HDSSB-u.

Naime, u toj stranci napominju kako ne žele kritizirati, već afirmativno djelovati na gradske službe da se probude, jer novu priliku Osijek neće dobiti sljedećih nekoliko desetljeća.

- Treba reći da je Pečuh kao prijestolnica kulture 2010. godine povukao 300 milijuna eura za razvoj i gradnju svoga grada, nije to samo kultura, to su konkretne stvari koje su svi tamošnji građani osjetili na svom standardu. No, u Osijeku se događa da se tek nakon našeg upozorenja prije nekoliko dana raspisuje natječaj za vizualni identit, a rok natječaja je 15 dana?! U tom vremenu se ne može očekivati da će netko uspjeti iznijeti kvalitetnu ideju, osim toga natječaj je objavljen samo na lokalnoj razini, a nije upućen čak ni Hrvatskom društvu dizajnera ili arhitekata, kako bi se struka uključila. Također grad Đakovo je slao pismo namjere prema kojem se želi uključiti u osječku prijavnicu, ali im nikada nije odgovoreno, a nisu uključeni ni susjedni gradovi kao što je Vukovar ili Ilok. Većina sugrađana uopće i ne zna da je Osijek kandidat za ovu titulu - upozorila je Lovoković.

Jasmina Lovrinčević podsjetila je kako je Pečuh još 2013. nudio pomoć i suradnju oko pripreme dokumentacije za osječku kandidaturu, ali ih nitko ne kontaktira, dok je Ivica Završki dodao i kako se Europskoj uniji šalje neozbiljna slika kada se u godini kandidature s pozicije kulture oduzimaju novčana sredstva, a potom ih se rebalansom vraća. N. Z. Eberhard

Pečuh još 2013. nudio suradnju oko pripreme dokumentacije za osječku kandidaturu, ali ih nitko ne kontaktira

Možda ste propustili...

DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Pridružite se simboličnoj utrci od Picassa do mosta

START U SUBOTU U VALPOVU, CILJ 5. SRPNJA U OSIJEKU

Ljubitelji dobrog vina došli su na svoje, kreće nam Vinski mjesec

FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća

Najčitanije iz rubrike