Ekonomija
BURA NEZADOVOLJSTVA

Zdravčević: Nismo dobili ni komadić državne zemlje, ako treba, i prosvjedovat ćemo
Objavljeno 10. veljače, 2015.
Treba uvesti kategorije da bude pravednije natjecanje. Ostane li seljak bez zemlje, čime će se baviti? - rekao je Tomislav Kuna

Revoltirani su mali poljoprivrednici s područja općine Čepin.

Naime, nitko iz Čepina nije dobio ni komadić od 90 hektara koliko je u natječaju još 2014. godine državne zemlje bilo ponuđeno u zakup (na 50 godina), sazvali su konferenciju kako bi upozorili na loše zakonske odredbe koje su, ocijenili su, loše za OPG-ove te su najavili da će zbog toga i prosvjedovati ako taj natječajni postupak ne uspiju osporiti i srušiti, kako se izrazio Stanko Zdravčević.

U vijećnici Općine Čepin jučer su o tome detalje iznijeli Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB-a) i član natječajnog povjerenstva i Tomislav Kuna, član istog povjerenstva za dodjelu zemlje u zakup. Zdravčević se referirao na Zapisnik Agencije za zemljište s kraja siječnja istaknuvši kako u njemu ima nelogičnosti te da seljaci gube zemlju od velikih tvrtki, kojima zakon pogoduje zbog sustava bodovanja, dok oni nemaju šanse dobiti zemlju u natječajima.

- Obistinilo se ono na što sam upozoravao, da će malom seljaku nedostajati zemlje jer je zakon napravljen za velike, a ne za selo. Na ovom natječaju bilo je 14 ponuđača, a parcele su gubili oni koji su je do sada obrađivali prema različitim osnovama i to samo za bod ili bod i pol. Veliki poljoprivredni sustavi uz dobro smišljene prijave dobivali su bodove navodeći da će zapošljavati radnike ili imaju inženjere… Ja osobno znam da su ti isti prije toga otpuštali radnike, a inženjere imaju jer je riječ o “grupacijama” kojima su sjedišta izvan Čepina. Uzeli bi našu zemlju i orali ju, a od čega će naš seljak živjeti. Borit ćemo se i prosvjedovati da se poruši ovakav natječaj na koji čak nema ni pravo žalbe osim sudskim putem. Mogu oni noću orati, ali sijati i žeti neće – to je što se Stanka Zdravčevića tiče.

Ipak je selo jače od svatova – poručio je između ostalog Zdravčević, koji je upozorio i na neke podatke iz Zapisnika Agencije u kojem se navodi da Tomislav Leko ima 140 krava, a on niti ne zna da ima takve životinje.

Potvrdio nam je to i sam Leko dodavši kako i on smatra da treba ispraviti zakonske nelogičnosti jer OPG-ovi ne mogu biti ravnopravni u borbi za državnu zemlju s velikim sustavima. Tomislav Kuna je bio manje žestok jer smatra da nisu “veliki” krivi nego zakon koji treba mijenjati jer pogoduje velikima.

- Treba uvesti pravednije natjecanje jer ostane li seljak bez zemlje, čime će se baviti? Svaki mjesec iz Čepina se odseli jedna obitelj, od popisa do popisa stanovnika Čepin koji je bio najveća općina sada je četvrta – manje nas je za dvije tisuće, a bilo nas je 14.000. Svake godine zatvore se po dva OPG-a… Mislim da domaći moraju imati prednost u dobivanju zemlje - rekao je Kuna.

Načelnik Tonkovac kaže također da nitko nema ništa protiv velikih proizvođača, ali apelira na resorno ministarstvo i na premijera da se pobrinu za selo.

- Prije se moglo dobiti maksimum 150 ha, a sada netko može dobiti tisuće i tisuće hektara, nema ograničenja. U takvim uvjetima nema budućnosti za selo i OPG-ove koji će odreda, strahujem, završiti kao socijalni slučajevi. A ljudi žele raditi i razvijati poljoprivredu koja je strateška grana hrvatskog gospodarstva. Priča se o fondovima i novcu za ruralni razvoj a u stvarnosti je sasvim druga situacija ravna katastrofi – kazao je Tonkovac.

Darko PEJIĆ

Stanko Gašić

poljoprivrednik iz Čepina

Bez zemlje nećemo opstati

I oni koji se bave ekološkom proizvodnjom nisu zemlju dobili, primjerice Ivica Bek iz Čepina i Danijel Bogdan. Vlasnik farme muznih krava Stanko Gašić kaže da se natjecao za 15 ha i morat će, jer je izjednačen u bodovima s “velikima” na licitaciju u kojoj ne vjeruje da ima šanse ponovno zemlju dobiti. - Preživjeli smo makinacije s cijenama mlijeka, aflatoksine, ali bez zemlje nećemo u tome uspjeti - poručio je Gašić.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike