Regija
TROŠAK OBRAZOVANJA ZA PESTICIDE ŠAROLIK

Do iskaznice za pesticide
za 200 do 380 kuna
Objavljeno 10. veljače, 2015.

ĐAKOVO - Zakon o održivoj uporabi pesticida kojim su profesionalni korisnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja dužni posjedovati odgovarajuća znanja o njihovoj primjeni, što dokazuju potvrdom o položenom ispitu koji moraju položiti do 26. studenoga 2015., natjerao je ratare na izobrazbu u svrhu dobivanja iskaznice za kupnju pesticida koja će vrijediti pet godina. Korisno je čuti stručnu riječ o održivoj uporabi pesticida, no to je i trošak. Pravo je šarenilo cijena te usluge i treba obratiti pažnju što ulazi u istaknutu cijenu - je li u njoj i trošak iskaznice, trošak polaganja ispita... Ovlašteni predavatelji su brojni - od Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS) do brojnih pučkih otvorenih učilišta. Najviša cijena je 380 do, kao što je slučaj u Đakovu gdje trodnevna predavanja provodi Pučko otvoreno učilište Mentor iz Đakova, po gotovo upola nižoj cijeni od 200 kuna.

- Rušenjem cijena na tržištu mnoge smo natjerali na korekciju cijena edukacije te osigurali poljoprivrednicima upola jeftiniju edukaciju. Redovna cijena edukacije i ispita u našoj ustanovi iznosi 200 kuna, a provodi se u vremenu od 15 do 20 sati. Svi polaznici edukacije u našoj ustanovi ostvaruju popust od 50 posto na sva daljnja osposobljavanja u budućnosti - kažu u Mentoru. Uz to, dio jedinica lokalne samouprave (JLS) ratarima sufinancira trošak 50 pa i do 100 posto poput Općine Babina Greda. Rješenje o ovlaštenju za provedbu izobrazbe o sigurnom rukovanju pesticidima i njihovoj pravilnoj primjeni dobilo je i Pučko otvoreno učilište Obris Požege koji je na webu oglasio i cijenu - 290 kuna, no i trošak iskaznice od 30 kuna. U Općini Semeljci, kaže načelnik Grga Lončarević, tek trebaju odlučiti o ovlaštenom predavatelju.

- Želimo da to bude onaj tko nudi kompletnu uslugu, a ne da ljudi poslije predavanja moraju tražiti još neke papire. Želimo da u cijeni bude sve - od predavanja, polaganja do iskaznice, a ne da se cijena odnosi samo na dio usluge - kaže Lončarević, najavljujući da će Općina sufinancirati dio troška. .

- Izobrazba je provedena i u Piškorevcima, cijena 250 kuna, no bez sufinanciranja od strane lokalne samouprave - kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić. I gradonačelnik Đakova Zoran Vinković potvrđuje da Grad nije bio u mogućnosti sufinancirati taj trošak. Od danas izobrazba kreće i u Gorjanima. Načelnik Ivan Lović kaže da ga provodi PSS, cijena je 380 kuna, Općina se uključila organizacijom predavanja, no nije u mogućnosti sufinancirati trošak. U Satnici Đakovačkoj izobrazba je također provedena, obavio ju je PSS za 380 kuna, a lokalna zajednica, kaže načelnik Željko Šimić, sufinancirala je trošak ratarima 50 posto. Tijekom veljače izobrazba će biti i u Levanjskoj Varoši u kojoj, kaže načelnik Slavko Tidlačka, program provodi jedno pučko otvoreno učilište iz Zagreba po cijeni od 250 kuna.

- Općina sufinancira trošak ratarima u visini 100 kuna, znači 40 posto - kaže Tidlačka. Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda objavilo je na svojim stranicama, a koji izobrazbu obavlja na brodskom i županjskom području, cijenu od 380 kuna, u što je uključena i iskaznica. Navodi i da je ugovorom s Općinom Babina Greda, prema odluci načelnika Josipa Krnića, taj JLS odlučio sufinancirati izobrazbu s 200 kuna. U Općini Dragalić, u novogradiškom kraju, izobrazba je tekla u siječnju. Provodila ju je PSS - ispostava Gornji Bogićevci, a Općina Dragalić u cijelosti je financirala izobrazbu i ispite s 380 kuna po polazniku, što uključuje minimalno 15 sati izobrazbe, priručnik, polaganje ispita i iskaznicu. Za usporedbu, na drugom kraju RH, u Pazinu, u Istri, cijena izobrazbe iznosi 380 kuna, no Grad Pazin pokriva 300 kuna, a polaznik plaća ispit 50 kuna i izdavanje iskaznice 30 kuna. S.Župan

U ZAGREBU IZOBRAZBA I DO 600 KUNA?!

Najveću cijenu izobrazbe za održivu primjenu pesticida pronašli smo na području Zagreba gdje ju pojedini ovlašteni predavači, navode na svojim stranicama, provode za korisnike pesticida čak za 600 kuna, odnosno za distributere tih zaštitnih sredstava za 500 kuna. Istina, navode da je za grupnu izobrazbu - tri i više polaznika, moguć popust od 50 posto. To je trošak tečaja, dok je cijena polaganja ispita 50 kuna.

Možda ste propustili...

POŽEŽANI U SURADNJI S UDRUGOM „MARIJINI OBROCI“

Bogati i veseli školski sajam za gladnu djecu

U OKVIRU PROGRAMA SVIBANJSKE GLAZBENE VEČERI

Acoustic Project

ULAGANJA U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU

U Vukovaru izgrađena cesta Lužac - Budžak