Regija
ŠEĆERNA INDUSTRIJA 2015. GODINA OPORAVKA

Proizvođačima repe nikad veće
potpore, čak 650 eura za hektar
Objavljeno 10. veljače, 2015.
Zalihe šećera u padu, cijena šećera dotaknula dno i očekuje se njezin rast

ŽUPANJA - Prošla godina bila je jedna od najtežih za hrvatsku industriju šećera i ostavila gorak okus slatkog korijena i proizvođačima i prerađivačima. Šećerane su poslovale ispod granice rentabilnosti jer je cijena šećera u posljednje dvije godine doslovce prepolovljena i svaki proizvedeni kilogram predstavljao je novi gubitak za tvornice. Ipak, sve upozorava na to kako bi 2015. mogla biti godinom oporavka cijene šećera na svjetskom i europskom tržištu, u čemu priliku za poslovni uzlet vide i hrvatske šećerane.

- Ohrabrujuće je da se taj negativni trend, koji je trajao 22 mjeseca u cijeloj Europi, zaustavlja. Ono što vidimo kao naznaku jest to da se prvi put u tri ili četiri godine događa da su zalihe šećera u padu. Očekuje se da će do kraja ove tržišne godine to biti milijun tona manje na razini EU, a to onda otvara prostora i za proizvođače da se mogu nadati oporavku cijena jer će 85 posto šećerana u Europi prošlu godinu završiti u minusu - kazao je Miroslav Božić, savjetnik Uprave u Viro grupaciji.

Dodaje da je trgovinska politika, kao važan segment instrumenata uređenja tržišta, takva da se carine zadržavaju, što znači da će još uvijek biti prostora da se na tržištu EU održivo proizvodi šećer od repe u odnosu prema svjetskim cijenama koje su tradicionalno puno niže.

- Zbog najavljenog ukidanja sustava proizvodnih kvota od 1. listopada 2017. treba intenzivno razmatrati sve opcije koje bi pružile opstojnost proizvodnji šećerne repe i šećera u Hrvatskoj - upozorava Božić. Ohrabrujućim smatra to što se Hrvatska ponovno pridružila zemljama koje su izabrale i proizvodno vezanu potporu za šećernu repu od 2015. godine.

- Hrvatski proizvođači imat će uistinu iznimno visoku proizvodno vezanu potporu koja iznosi gotovo 300 eura po hektaru uz osnovna plaćanja koja su na razini 190 eura. Tu je i zeleno plaćanje od dodatnih 130 eura te plaćanje potpore za prvih 20 hektara, čime se dolazi do iznosa od 650 eura za proizvođače šećerne repe, što do sada nikada nije bilo - ustvrdio je Božić.

Podsjeća i na dodatne premije Viro grupacije, koje će ići za cijenu šećera preko 550 eura, što će, vjeruje, također biti zanimljivo proizvođačima.

- Uprava je ovih dana donijela odluku o tome da već za ovu godinu, u odnosu prema otkupnim cijenama koje smo donijeli, idemo s dodatnom premijom za one proizvođače koji će imati veću digestiju. Dakle, vrlo konkretna mjera koja bi trebala uistinu održati dugoročnu stabilnost proizvođačima šećerne repe - ističe.

- Vjerujemo da dodatnim ulaganjima u poboljšanje digestije i približavanjem europskom prosjeku možemo uhvatiti priključak s onima koji su danas puno brži i napredniji od nas - kazao je Božić. Time bi se mogle ostvariti sve one prednosti koje repa donosi poljoprivredi i osnažiti hrvatsku industriju šećera koja je u posljednjih deset godina bila uvjerljivo najznačajnija izvozna grada u hrvatskoj poljoprivredi s najvećom dodanom vrijednošću.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Pročistač u Sladorani

- Bitno je da je zdrava jezgra tu i s optimizmom gledamo na budućnost. Prvo veliko ulaganje koje nas očekuje u tom smislu je gradnja pročistača u Sladorani u Županji. Riječ je o investiciji od oko 18 milijuna eura. Objavljen je ovih dana natječaj Ministarstva, intenzivno se priprema dokumentacija i to je znak ozbiljnosti i dugoročnog ostvarenja vizije - ustvrdio je Božić. Podsjeća da je hrvatska poljoprivreda u prošloj godini imala za 40-50 posto veći prinos šećerne repe po površini, ali digestija je bila dva do tri posto niža, što je bio jako loš ulazni parametar za hrvatske šećerane jer se s tako malom količinom šećera nije mogla postići ekonomika. Takva se godina, kaže, uistinu teško može ponoviti.

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike