Regija
U GRABARJE SU UZORKE DONIJELI MAJSTORI IZ TRIJU ŽUPANIJA

3. Švarglijada: Žiri za Hipa,
posjetitelji za Kalafađića
Objavljeno 8. veljače, 2015.
Organizirana je i aukcija najvećeg i najmanjeg švargla

GRABARJE – Treći su se put ponajbolji majstori i proizvođači švargla natjecali na Švarglijadi u Grabarju, kraj Kutjeva. Dobru suradnju domaći KUD Poljadija iz Grabarja i tjednik Kronika požeško-slavonska okrunili su zajedničkom organizacijom gastromanifestacije koja na stol vraća također jednu pomalo zaboravljenu deliciju slavonskog sela.

Ovogodišnji švargl šampion proizveo je mladi proizvođač Tomislav Hip iz Srednjeg Sela, koji je i prošle godine osvojio Zlatnu plaketu. Istaknuo je da ga je “zanatu” podučio punac, koji mu pomaže na svinjokoljama te da je recept pobjedničkog švargla naslijedio od njega, kao i recepte ostalih mesnih delicija, kulena i kobasica, koje uspješno pravi.

Zlatnu medalju zaslužili su još proizvođači Josip Malčić iz Grabarja, Mato Bošnjaković iz Piškorevaca, OPG Ilija Kolić iz Đakova, Željko Begović iz Drškovaca, OPG Anić iz Nove Gradiške. Sve švargle degustirali su i ocjenjivali i posjetitelji u dvorani vatrogasnog doma u Grabarju, koji su najviše glasova dali za švargl Drage Kalafađića iz Grabarja. Plakete i nagrade uručili su kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević, urednik tjednika Kronika Vladimir Protić i predsjednik KUD-a Ivica Ribičić.

Ove je godine Švarglijada, kojoj su poduprli Požeško-slavonska županija i njezina turistička zajednica te Grad Kutjevo, imala i više natjecatelja, a svoje švargle donijeli su majstori iz cijele Požeštine, Feričanaca, Đakova, Piškorevaca i Nove Gradiške, tako da su bile zastupljene tri slavonske županije.

– Možemo pohvaliti majstore švargla jer prosudbena komisija nije pronašla ni jedan primjerak koji nije bio za ocjenu, svi su bili dobri i, rekao bih, za nijansu bolji nego prošle godine. Bilo je zaista teško ocijeniti koji je švargl najbolji, tako da smo sedam s najvišim ocjenama, koji su zaslužili zlatne plakete, ocjenjivali ponovno, da potvrdimo svoje ocjene. Čestitam svima, a posebno šampionu, s najviše bodova i sedam pozlaćenih švargla – istaknuo je Ferdinand Troha, dipl. inž. prehrambene tehnologije, iz prosudbene komisije.

Na Švarglijadi obitelji, prijatelji i rodbina uređuju i svoj stol, na koji postavljaju samo domaću, staru, autohtonu hranu, od suhomesnatih proizvoda do sarme, prasetine i raznih slastica. Komisija za ocjenu stola, koju čine novinari lokalnih medija, najljepšim je proglasila stol Lidije Starčević iz Lakušije, koja je sa svojim društvom uredila stol kao za jedan od slavonskih svečanih kirvajskih dana.

Uz odličnu glazbu TS Bisernica zabava se nastavila do jutarnjih sati. Organizirana je i aukcija najvećeg i najmanjeg švargla, a novac je bio namijenjen mladim tamburašima Poljadija iz Grabarja. (AGM Kruna)

Što sve ide u švargl

- Švargl se, po starom izvornom receptu, pravi od svinjskog želudca, u koji ide meso od glave, kože, masnoće, srca, jezici. Nekada se pravio samo od svinja na svinjokolji, i to od sitno izrezanih svih sastojaka, a danas mljevenjem dobivamo kompaktnu masu. Više se danas radi i na okusu, a dodatno ljudi nabavljaju više mesa, uz srca i jezike, pa je u švarglu više kvalitetnog mesa, jer to danas traži tržište. Ovo je upravo vrijeme kada se švargl konzumira, do proljeća – kazao je Vjenceslav Hruška, poznati zlatni proizvođač kulena i ostalih mesnih delicija od svinja iz vlastitog uzgoja, koji svoje švargle proda u 14 dana.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike