Novosti
MNOGI POHRLILI PROVJERITI JESU LI NA POPISU, NEKI SE RAZOČARALI

Slavonci o oprostu dugova: Banka je moj dug prodala agenciji koja nije potpisala s Vladom sporazum o otpisu
Objavljeno 7. veljače, 2015.
Ni građanin Osijeka s primanjima od 350 kuna nema pravo na otpis 2800 kuna duga

Vezani članci

PROVJERITE JESTE LI NA POPISU KORISNIKA MJERA

Otpis dugova moguć za oko tisuću Osječana

Poslovnice Fine i centri za socijalnu skrb proteklih su dana dana zacijelo najposjećenije ustanove otkad je krenula procedura otpisa dugova građanima koji su pod ovrhom zbog manjih novčanih iznosa.

Ondje je, naime, moguće dobiti potvrdu, odnosno popuniti zahtjev za oprost, a što će biti od velike koristi za oko tisuću osoba na osječkom području u prvom krugu, prema tzv. A kriterijima koje je postavila Vlada.

Blokiranima duže od 360 dana na dan 30. rujna 2014., a koji su korisnici novčanih naknada u centrima za socijalnu skrb u prvom krugu, do 2. travnja, dugovi će biti otpisani. No, ne i za Osječanina, 27-godišnjeg N. N.-a (podaci poznati redakciji), koji, kao osoba kategorizirana na Zavodu za zapošljavanje prema posebnom programu te svrstana u kategoriju invalida u Centru za socijalnu skrb Osijek, prima novčanu naknadu do zaposlenja u iznosu od 350 kuna.

Pravo u drugom krugu

- Previše je očajan da bi govorio o tome pa ću vam ja, kao majka koja gledam njegovo neraspoloženje, reći o čemu se radi. Kod mobilnog teleoperatera imao je dug od 700 kuna koji se zbog kamata povećao na 5000 kuna. Uspjeli smo platiti gotovo polovicu, ali ostalo je tih 2800 kuna duga i kad je rečeno da će se praviti oprost, u tome je vidio svoj spas. Dobio je potvrdu od Fine da je na popisu dužnika u A kategoriji i da ima sva prava na oprost duga. No, u Centru za socijalnu skrb mu je rečeno kako nema pravo jer nije stalni korisnik - ispričala nam je majka dužnika Blaženka N. koja prima invalidsku mirovinu u iznosu od 1130 kuna, a ima još jedno, malodobno dijete. Njih troje u kućanstvu raspolažu, kaže, s dječjim doplatkom, sa 1779 kuna. Šokiran što nema pravo na oprost, bar ne u prvome krugu, N. N. smatra da njegov slučaj nije manje bolan od nekog drugog slučaja korisnika Centra za socijalnu skrb. Iako neslužbeno u Centru doznajemo da će N. N. imati pravo na oprost u drugome krugu, koji kreće 2. travnja, njemu je to mala utjeha.

Neslužbeno doznajemo kako se naknada koju prima smatra prihodom.

“Prekratko” u blokadi

Druga ispovijest dužnika dolazi nam iz Đakova. Dvije godine nezaposleni Đakovčanin (33), sa završenom gimnazijom i devet godina radnog staža na više radnih mjesta, iz đakovačke poslovnice Fine izašao je ovih dana razočaran. Njegova provjera je li na listi dužnika u kategoriji B kada je riječ o otpisu dugova završila je neobavljena posla ili, točnije, ističe on, spoznajom da ga nema na popisu. Mislio je ući u otpis zbog nenamjenskog kredita od 16.000 eura iz 2008. Zbog gubitka posla ne može ga otplaćivati već dvije godine, a dug na to ime je 22.000 kuna. Kaže, podigao ga je tada da “zakrpa neke rupe” i za ulaganja u kućanstvo.

– Nema me na popisu dužnika koji je kompletiran gotovo 100 %, no ne vjerujem ni da sam u tom djeliću koji tek treba obraditi. Mislio sam da imam uvjete za B kategoriju dužnika, za koje prijave počinju 2. travnja, jer nisam korisnik nekog oblika socijalne pomoći. Išao sam na stranice Fine i nadao se da ću zateći sve što me zanima, no kada se registriraš, moraš upisati broj osobne i OIB, nakon čega ti sustav u jednoj šturoj rečenici kaže zadovoljavaš li kriterije ili ne. S obzirom na to da na stranici ne možeš povjeriti koliko si dugo blokiran i s kojim iznosom, osobno moraš otići na šalter Fine, gdje su mi rekli koliko dugujem i kome, no i to da ne ulazim u B kategoriju dužnika. Banka u kojoj sam podigao kredit jest supotpisnica sporazuma o oprostu dugova, no ne udovoljavam vremenskom kriteriju o blokadi dužoj od 360 dana zaključno do 30. rujna 2014. Izgleda da sam blokiran od proljeća, znači oko šest mjeseci - kaže naš sugovornik. No, on ističe vrlo važnu stvar.

– Banka kod koje sam podigao kredit jest potpisnica sporazuma, no ona je jesenas moja potraživanja prodala agenciji za naplatu potraživanja, a koja nije potpisnik sporazuma. U Fini se ne vidi da sam dužan agenciji nego i dalje banci, a u stvarnosti sam dužan agenciji - upozorava na problem Đakovčanin.

Nakon svega kaže: “Razočaran sam. Nadao sam se da ću ovim otpisom imati bar jedan problem manje u trenutnoj nezavidnoj situaciji bez posla i primanja. Ja sam sada blokiran i pod ovrhom, a ona bi krenula čim se zaposlim, odmah na trećinu plaće”, kaže 33-godišnjak.

Marija MIHELIĆ/Suzana ŽUPAN

JELICA KLOBUČAR

Centar za socijalnu skrb Osijek

Izdajemo potvrde korisnicima novčanih potraživanja

U Centar za socijalnu skrb u Osijeku pomalo stižu zahtjevi, a nakon provjere o tome je li osoba u registru za otpis, dužnici se mogu obratiti vjerovnicima. “Od nas dobivaju potvrdu jesu li korisnici novčanih potraživanja, odnosno zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine ili pomoći za uzdržavanje. Svakome kome su dužni podnose zahtjev, a vjerovnik odlučuje hoće li mu otpisati dug. Ne vjerujem da je itko već stigao riješiti svoja dugovanja, a mi vjerojatno nećemo imati informacije o tome je li tko riješio pozitivno ili negativno. Ljudi dođu k nama i ljute se, a nije Centar taj koji odlučuje”, pojasnila je Jelica Klobučar, podsjećajući na stroge kriterije Vlade RH, prema kojima brojni parametri moraju biti zadovoljeni da bi neka osoba imala pravo na otpis svojih dugova.

Faktoring agencijama dužno oko 5000 građana

Vlada je sporazum o otpisu dugova potpisala s najvećim bankama, teleoperaterima, državnim i nekim lokalnim poduzećima, te većim brojem jedinica lokalne samouprave, no njime nisu obuhvaćene i agencije za otkup i naplatu potraživanja, tzv. faktoring agencije pa je izvan ovih Vladinih mjera, ni krivo ni dužno, ostalo oko 5000 građana. Tješi činjenica da je pristupanju potpisivanja sporazuma moguće najkasnije do 30. svibnja pa i te agencije imaju dovoljno vremena da se priključe ovom programu. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, koje provodi ovaj projekt, ovih dana mogu se čuti poruke kako agencije s kojima su u kontaktu razmatraju soluciju da stave potpis na sporazum, no i da u tom ministarstvu razumiju kako je to osnovni posao faktoring agencija i da im, s obzirom na to, nije jednostavno donijeti takvu odluku. S druge strane, i u agencijama su svjesni da u svom “portfelju” imaju potraživanja koja se jednostavno ne mogu naplatiti pa im to zapravo samo stvara trošak.

GRAĐANI NEINFORMIRANI, A SLUŽBENICI SLABO PRIPREMLJENI

Kada je riječ o pripremljenosti građana i administracije, dojam našeg sugovornika iz Đakova je da je prisutna znatna neinformiranost dužnika, ali i zaposlenih na šalterima na tom poslu. “Još uvijek ti ne mogu dati informaciju u opsegu koji ti očekuješ. Nadalje, želiš li da sve što su ti rekli dobiješ napismeno - moraš platiti 20 kuna, a ja to nisam prihvatio”, kaže nezaposleni Đakovčanin. Poručuje, provjerit će ponovno sve početkom travnja, no u pozitivan ishod, ističe, sumnja. “Sve je to vrlo kompleksno”, poručuje na svom primjeru Đakovčanin. U potrazi za bilo kakvim poslom, dodaje, bio je na razgovoru za sezonski posao na moru, za kuhare i konobare. “Bio sam spreman prihvatiti i to, bar da radim kao konobar za šankom, no nisam dobio nikakvu konkretnu informaciju o eventualnom dobivanju tog posla”, kaže naš sugovornik.

BLOKADA

MORA TRAJATI DUŽE OD 360 DANA DA BI DUGOVI BILI OTPISANI