Ekonomija
REDOSLIJED MJERA RURALNOG RAZVOJA NIJE U SKLADU S POTREBAMA SELA

Objavili natječaje za ulaganja u preradu i mehanizaciju umjesto za uređenje tržišta i edukaciju
Objavljeno 7. veljače, 2015.
EK najviše primjedbi ima zato što u kreiranju Programa nisu sudjelovali oni kojima je on i namijenjen, tvrde iz Života

Nedavno doneseni pravilnik i objavljeni natječaj za dvije mjere iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020., koji još uvijek nije odobrila Europska komisija, nedorečeni su i prepuni nepoznanica, a u nekim dijelovima i pomalo apsurdni.

Rečeno je to između ostalog na jučerašnjem, ponovno izuzetno dobro posjećenom okruglom stolu, koji je o toj temi organizirala Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek u suradnji s Udrugom Život. Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. prema kojem je Hrvatskoj na raspolaganju u idućih sedam godina više od dvije milijarde eura, odnosno godišnje nešto manje od 332 milijuna eura jer je Hrvatska odabrala model prema kojem 15 posto iz tih sredstava ide za I. stup, odnosno izravna plaćanja (poticaje), predstavio je Robert Hadžić, član Udruge Život.

Najviše primjedbi s terena stiže, kako je istaknuto, jer je Ministarstvo poljoprivrede preskočilo neke od vrlo bitnih mjera koje bi pomogle razvoju sela.

Kako je naveo Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život, redoslijed odabranih mjera iz Programa ruralnog razvoja nije u skladu s realnim problemima poljoprivrednika.

Naime, kako Kovač navodi, apsurdno je da umjesto da se prvo educiralo poljoprivrednike i uredilo tržište te na taj način osnažilo selo, Ministarstvo poljoprivrede prvo je objavilo natječaje za ulaganje u preradu i kupnju mehanizacije.

- Mi iz Udruge Život smatramo, a na to smo i upozoravali Ministarstvo poljoprivrede, da seljacima nisu nužno potrebni traktori, kombajni i slično već da im je prijeko potrebna edukacija i uređeno tržište kako bi osnažili, odnosno postali konkurentni. Posebice je to potrebno mladim poljoprivrednicima za koje su predviđena sredstva u mjeri 6 za koju nije raspisan natječaj - izjavio je Kovač, dodavši kako njihove sugestije i prijedlozi nisu uvaženi.

Kovač dodaje kako u Program ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede nije unijelo mjeru o dobrobiti životinja što je pomalo apsurdno, ali i mjeru koja omogućuje dobivanje novca za ulaganja u preventivu od poplava, a je mjeru za uklanjanje posljedica od poplava. Europska komisija, tvrde iz Udruge Život, najviše je primjedbi, prema njihovim informacijama, i stavila zato što u kreiranju Programa nisu sudjelovali oni kojima je on i namijenjen.

Zdenka RUPČIĆ

ŽELJKO KRALJIČAK

zamjenik župana Osječko-baranjske županije

Iz Programa ruralnog razvoja može se financirati puno toga što je vezano uz ruralne prostore. Međutim, u što da naši poljoprivrednici ulažu kada nema poljoprivredne strategije. A bez strategije nećemo postići konkurentnost što je i cilj Zajedničke poljoprivredne politike. Stoga očekujemo od ministra poljoprivrede da da jasne smjernice i kaže koja je poljoprivredna strategija.

Najčitanije iz rubrike