Regija
TRULJENJE ORAHA U LJUSCI LANJSKOG RODA

Nezapamćena pojava: Ove je godine gotovo svaki drugi orah pljesniv i pun truleži
Objavljeno 6. veljače, 2015.

VALPOVO/DONJI MIHOLJAC - Zimsko razdoblje u kojem se i danas tradicionalno u mnogim domovima čiste orasi, lješnjaci i drugi orašasti plodovi prošlogodišnjeg roda, za mnoge je bilo u znaku velikog i neugodnog iznenađenja, budući da je gotovo pola uroda oraha u ljusci – trulo i pljesnivo!

Anica (73) iz Bistrinaca kaže da u cijelom životu nije zapamtila tako lošu godinu za orahe kao što je to bila prošla.

- Već desetljećima orahe, nakon što ih pokupimo iz vrta za vlastite potrebe, stavljamo uvijek na isto mjesto na sušenje i onda ih početkom sljedeće godine počinjemo čistiti. No ove je godine gotovo svaki drugi orah pljesniv i pun truleži, tako da mi se čini da smo više oraha bacili nego što nam je ostalo. Sumnjamo stoga da će ih ove godine biti dovoljno i za naše vlastite potrebe - žali nam se Anica, dodajući da joj se na istu pojavu požalilo još nekoliko poznanika iz mjesta, ali i drugih dijelova Valpovštine.

Neki od uzgajivača orašastog voća s kojima smo razgovarali o ovom problemu kažu da im ovo nije novost i da su već u jesen prošle godine počeli sumnjati da je plodove oraha zbog prevelike količine kiše i vlage zahvatila bakterijska bolest, tzv. botritis, koja je prouzročila trulež ploda te da su problemi počeli u vrijeme dok se orah još zametao.

- Premda je orah biljka koja se u pravilu ne prska, dobar dio uzgajivača baš se zbog problematičnih vremenskih uvjeta ipak odlučio i na prskanje na intenzivnim nasadama s nižim oblikom stabala koje se dalo prskati, no stablima višim od pet metara jednostavno nije bilo spasa - pojašnjava nam voćar Dalibor iz Marjančaca, naglašavajući da je upravo zbog toga nestašica oraha i lješnjaka na domaćem tržištu.

- Postoji nekoliko uzročnika propadanja plodova oraha tijekom skladištenja kao posljedica napada bolesti kao što su siva i crna pjegavost oraha, te napada štetnika, jabučnog i orahovog savijača. Osim navedenoga, poznato nam je kako je 2014. godina bila izrazito kišna, te je vlaga probila u unutrašnjost ploda i izazvala propadanje jezgre oraha. Prije skladištenja savjetuje se tzv. sumporenje jezgra oraha kako bi se spriječilo propadanja plodova, jer je unutrašnjost nedostupna oku sve dok se ne otvori plod. Dobre rezultate u suzbijanju navedenih bolesti (ako je moguće primijeniti zbog prevelike krošnje), daje prskanje sredstvima na bazi bakra tijekom jeseni i proljeća - potvrdila nam je Ruža Skenderović, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe Osječko-baranjske županije. Lidija Aničić

Kvaliteno pokupovali Talijani

Čak i uz cijenu koja se kreće između 70 i 80 kuna za kilograma oraha, odnosno 20-ak kuna za kilogram oraha u ljusci, trenutačno ih je gotovo nemoguće pronaći. Veći uzgajivači pojašnjavaju da su orahe i lješnjake još u kasnu jesen zbog njihove odlične kvalitete u velikim količinama kupovali kupci iz Italije. Također, orahe su nastojali čistiti ranije nego inače da se spasi što se spasiti može, a sada je nedovoljno oraha i u domaćinstvima koji su ga uvijek imali.

Očišćeni orasi stoje

70 - 80

kuna za kilogram, a u ljusci oko

20

kuna, no teško ih je naći

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike