Regija
700 OBOLJELIH U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Velik broj upala pluća i viroza, ima i svinjske gripe
Objavljeno 6. veljače, 2015.
Gripu, čiji se vrhunac očekuje sljedeći tjedan, nužno je preležati

SLAVONSKI BROD - Od sredine prosinca prošle godine kada su prvi slučajevi gripe zabilježeni na brodsko-posavskom području, njihov broj popeo se na oko 700 oboljelih. Protekla dva tjedna broj novooboljelih bio je podjednak (u prošlom tjednu 217 slučajeva) i lagano raste, no stanje nije alarmantno u odnosu na protekle godine kada je tjedno bilo po 600 i više oboljelih, saznajemo od ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića. Liječnik navodi kako je kod troje pacijenata utvrđen virus gripe tipa A podtip H1N1 (tzv. svinjske gripe), pa su s težom kliničkom slikom i drugim bolestima, bili hospitalizirani. Osim gripe, česti su slučajevi viroze, a neuobičajeno je velik broj upala pluća. Od početka godine, s atipičnom upalom pluća liječnicima se javilo 70 pacijenata. Među njima je i trogodišnji Ivan, koji je s majkom Ivonom došao u ljekarnu po potrebne lijekove.

- Imao je visoku temperaturu, kašljao je, i liječnik je kazao da je riječ o virusnoj upali pluća, laringitisu i bronhitisu. Osim inhalacije koju radimo, pije već drugu turu antibiotika - kaže majka.

No dosta je pacijenata koji uz neke simptome viroze ili gripe ne odlaze liječniku nego u ljekarni potraže savjet i kupe sve potrebno za ozdravljenje.

- Nudimo im različite stvari, ovisno o tome na što se žale. Ako su gripozni i imaju visoku temperaturu, bolove u cijelom tijelu, mišićima..., češće preporučujemo posjet liječniku, dok za ostale viroze popraćene curenjem iz nosa i temperaturom, ponudimo antigripine poput paracetamola ili ibuprofen, kaže magistra Nela Matej Brekalo, koju također ove godine iznenađuje veliki broj upala pluća te crijevnih viroza s temperaturom. Magistra naglašava važnost dolaska bolesnika istom ljekarniku.

- Posebice ako je riječ o kroničnim bolesnicima za koje znamo što piju i vodimo brigu o tome što smiju uzeti, a što ne - dodaje.

Gripu, čiji se vrhunac ove godine očekuje sljedeći tjedan, svakako je nužno preležati, uzimati dosta tekućine i vitamina te redovito skidati temperaturu, upozorava dr. Cvitković, još jednom naglašavajući važnost cijepljenja posebice ugroženijih kroničnih bolesnika. Na području županije Brodsko-posavske ove godine podijeljeno je i pocijepljeno nešto manje od uobičajenog, oko osam tisuća doza cjepiva, no još je dio ostao pa se oni, koji to još žele, mogu naknadno cijepiti. Liječnici upozoravaju gripozne pacijente kako nije nužno odmah dolaziti u ordinaciju. Osim kroničnih bolesnika, ostali oboljeli trebaju se javiti liječniku samo ako se osjećaju loše i ako je temperatura povišena tri do pet dana.

Marija RADOŠEVIĆ
TO JE OZBILJNA BOLEST

Svi naši sugovornici naglašavaju kako je gripa ozbiljna bolest i ne treba je olako shvaćati, a kreće naglo, općom slabošću, bolovima u cijelom tijelu, temperaturom... No, napominju, najčešće uz kućnu ljekarnu prolazi za dva do sedam dana.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike