Osijek
PLANINAR MATEJ PERKOV U OŠ FRANJE KREŽME

U planini nema smetlara,
zato čuvajte prirodu
Objavljeno 4. veljače, 2015.
Perkov je jučer bio gost i Druge gimnazije te Filozofskog fakulteta

Planinarska putopisna predavanja naziv je novog projekta Hrvatskog planinarskog društva Zanatlija Osijek. Njegova je realizacija počela jučer trima predavanjima koje je održao Matej Perkov, iskusni planinar iz Zagreba, promotor planinarstva kao rekreacijske aktivnosti.

Perkov je prvo posjetio Osnovnu školu Franje Krežme, gdje ga je slušalo gotovo stotinu učenika, predstavnika svih razreda, a domaćini su mu bili 2.a razred i učiteljica Ksenija Vilić, koja se također bavi planinarenjem. Djeci je govorio o ekologiji te naveo niz konkretnih primjera i savjeta o tome kako se ponašati u šumi, planini i na jezeru.

- U planini nema smetlara, zato svoje smeće nosite sa sobom. Razmislite što bi se moglo dogoditi ako čovjek uništi prirodu. Stoga čuvajte našu prirodu, jer bez prirode nam nema života - poručio je djeci Perkov.

Slijedilo je predavanje pod nazivom Volim Hrvatsku putujući, koje je održao učenicima Druge gimnazije (jezične). Na kraju je na Filozofskom fakultetu održao predavanje za sve Osječane, naslovljeno Onda Romantica, Monte Rosa, Mont Blanc 2014. Govorio je o tome kako je u samostalnoj ekspediciji Monte Rosa 2013 osvojio deset vrhova viših od 4000 metara, što još nikome iz Hrvatske nije uspjelo. Drugi mu je veliki rezultat samostalni uspon na Mont Blanc u sklopu ekspedicije Onda Romantica 2014. Tako je postao prvi Hrvat koji se popeo na najviši vrh Alpi pješice iz Chamonixa, Tre Monts rutom.

Inače, Matej Perkov autor je knjige “Planinarenje je način izražavanja”, a inspirativna motivacijska predavanja omiljena su mu aktivnost, jer njima želi unaprijediti kvalitetu života i starih i mladih koji se nalaze u publici. Trenutačno radi kao predavač na katedri turizma i menadžmenta Visoke poslovne škole Libertas u Zagrebu.

Vesna LATINOVIĆ

Matej Perkov autor je knjige “Planinarenje je način izražavanja” * Radi kao predavač na Visokoj poslovnoj školi Libertas

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike