Osijek
VLADIMIR PAVIČIĆ

Godišnju nagradu HPD-a dobio za projekt Slavonski planinarski put
Objavljeno 3. veljače, 2015.
Projekt obuhvaća 35 kontrolnih točaka u slavonskom gorju - kaže Pavičić

Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) Zanatlija ima novog predsjednika. To je Vladimir Pavičić, dugogodišnji član ovog HPD-a i dopredsjednik Slavonskog planinarskog saveza, iskusni i strastveni planinar, koji je za svoj predani rad nedavno dobio Godišnju nagradu Hrvatskog planinarskog saveza u kategoriji Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi.

Tek ste postali predsjednik, a već danas, 4. veljače, krećete s novim projektom. O čemu je riječ?

- Radi se o ciklusu planinarskih predavanja koja će se održavati svake srijede u veljači, na Filozofskom fakultetu, s početkom u 19 sati. Voditelj ovog projekta je profesor Vlado Obad, član HPD-a Zanatlija, a prvi gost, 4. veljače, bit će Matej Perkov, iskusni planinar, koji promovira planinarstvo kao rekreacijsku aktivnost, idealnu za sve dobne uzraste.

Organizator ste i vodič mnogih planinarskih izleta i ekspedicija. Što ste pripremili za sljedeće razdoblje?

- Pripremili smo mnogo toga, a izdvojio bih uspon na Petrov vrh kod Daruvara, 8. veljače, za iskusne planirane te planinarenje i maskenbal u Baranji, pod nazivom ZIMBA - Zima u Baranji, 15. veljače, na koje pozivamo sve zainteresirane.

Godišnju nagradu Hrvatskog planinarskog saveza dobili ste i za projekt Slavonski planinarski put. O čemu se radi?

- Do pokretanja ovog projekta slavonske staze su bile zapostavljene, a planinari iz Osijeka i Slavonije odlazi su planinariti po susjednim zemljama. Projekt smo pokrenuli prije četiri godine, a on obuhvaća 35 kontrolnih točaka u slavonskom gorju. Obilazimo ih etapno, od Petrovog vrha kod Daruvara, preko Našica i Orahovice, kružno, do Petrovog vrha. Do sada smo na ovoj akciji imali odaziv planinara iz čak 17 planinarskih društava iz Slavonije, kao i naših prijatelja iz Bosne i Hercegovine. Na svaki izlet ide prosječno 70 planinara, a ukupno je do sada na tim izletima bilo više od 2000 sudionika. Ova akcija višestruko je korisna za sve planinare u Hrvatskoj. Prije svega, redovnim nadzorom puta uvijek smo u prilici obratiti pozornost domicilnim društvima na kritične točke lošije markiranih dionica planinarskog puta.

Što, kao planinar, smatrate svojim najvećim uspjehom?

- Pohod u Švicarsku, s usponom na vrh Breithorn, visine 4164 metra. Također, vodio sam uspon na Triglav u Sloveniji, Veliki Korab u Makedoniji, a na poziv Bugarskog planinarskog saveza i u suradnji s Planinarskim društvom Visočica iz Visokog u Bosni i Hercegovini, u planu je u lipnju osvajanje Musale, najvišeg planinskog vrha u Bugarskoj i na Balkanu.

Vesna LATINOVIĆ
OŽIVLJAVANJE BROJNIH SEKCIJA

- Ima još mnogo planova, no izdvojio bih oživljavanje rada u sekcijama, poput seniorske sekcije, koja bi okupljala starije sugrađane, markacističke sekcije, koja bi se bavila markiranjem planinarskih staza, sekcija Legosići, za rad s djecom te sekcije za licenciranje planinarskih vodiča. Ova godina u znaku je značajne obljetnice, 120 godina organiziranog planinarenja u Osijeku i Slavoniji, pa pripremamo i središnju proslavu u srpnju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike