Osijek
PAD TLAKA ZRAKA UGROŽAVA ZDRAVLJE

Na Neurologiji u samo sedam dana
47 hospitaliziranih i 12 preminulih
Objavljeno 3. veljače, 2015.

Ekstremni meteorološki uvjeti posljednjih dana mnogima izazivaju zdravstvene tegobe. Meteorološke su se prilike tako mijenjale i nekoliko puta dnevno, zbog čega su brojni građani potražili pomoć u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Ondje su od 24. do 31. siječnja u dežurnoj ambulanti Klinike za neurologiju pregledane čak 124 osobe, njih je 47 zadržano na odjelu, a 12 je pacijenata preminulo.

- Velika je smrtnost, i to među svim generacijama. Za sve vrijedi preporuka da se drže redovitog uzimanja terapije te da redovito kontroliraju tlak i razinu šećera u krvi - preporučuje prof. dr. sc. Silva Soldo Butković, pročelnica Klinike. I u Službi hitne medicinske pomoći bilo je više pacijenata. Od voditeljice, dr. Klare Kereši-Benani doznajemo da je samo jučer (ponedjeljak), od 7 do 14 sati, bilo 27 intervencija. Liječnica naglašava kako oscijalcije vremena izazivaju i psihičke probleme. Srčani bolesnici i oni s visokim tlakom naročito teško podnose izmjene tlaka zraka pa i u Hitnoj pomoći savjetuju redovito uzimanje terapije i izbjegavanje većih napora.

Kolika je i kakva oscilacija vremena znaju prognostičari pa su tako još prije nekoliko dana najavljivali rekordno nizak tlak zraka. U Osijeku je tlak zraka u samo dva dana, od 28. do 30. siječnja, bio pao sa 1011 hPa na samo 974 hPa! Takav pad tlaka zraka, slažu se prognostičari, ne događa se prečesto. A koliko su opasna kolebanja vremena upozoravaju stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije navodeći kako, u pravilu, nagla, aritmička kolebanja vremena, u granicama od jednog do dva dana, ugrožavaju najslabije dijelove ljudskog organizma. Pojašnjavaju kako su u kolebanju vremenskih prilika najopasniji za ljudsko zdravlje nagla promjena temperature i vlažnosti zraka te atmosferski tlak. M. Mihelić/D. Pejić

Smetaju i male oscilacije

Istraživanjem, praćenjem i kontrolom vremenskih prilika i zdravlja ljudi, utvrđeno je da čak i male oscilacije, odnosno promjene vremena kao što su pad ili porast temperature zraka za 3 – 7 stupnjeva, vlažnost zraka u granicama 10 – 15 postotaka i atmosferski tlak za najviše 5 – 10 milimetara živinog stupca izravno utječu na zdravstveno stanje određenih ljudi. Glavobolja, razdražljivost, umor i tegobe kroničnih bolesnika tada su pojačani.

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike