Regija
GRAĐANI POHRLILI U CENTRE ZA SOCIJALNU SKRB

Oprost duga: Većina nije plaćala teleoperaterima
Objavljeno 3. veljače, 2015.

BELI MANASTIR/SLAVONSKI BROD - Među, pretpostavlja se, 60-ak tisuća stanovnika RH kojima će biti oprošten dug, zasigurno je i velik broj Baranjaca. To potvrđuje i informacija kako je jučer, na dan početka podnošenja prijava za oprost dugova, samo do 11 sati u belomanastirski Centar za socijalnu skrb po potvrdu kojom dokazuju da su korisnici nekog od oblika socijalne pomoći došlo 60-ak osoba. Svi su oni prije toga bili u poslovnici Fine, gdje su pronađeni u registru i dobili ispis pregleda duga. Dužnici, prema očekivanju, nisu htjeli stati ispred objektiva našeg fotoaparata, a na upit kome su dužni, većina ih je odgovorila kako je riječ o teleoperaterima.

- Ako se zna da je na području Baranje 3250 korisnika minimalne zajamčene naknade, te 1500 korisnika ostalih oblika pomoći, za očekivati je da će idućih dana biti još onih koji će doći po potvrdu kako bi im bili oprošteni neki dugovi - kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Spomenuti pripadaju u prvu kategoriju građana kojima će dug biti otpisan, a u drugoj su oni čija primanja posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samce, odnosno 1250 kuna po članu kućanstva, a pritom nemaju u vlasništvu ništa osim nekretnine u kojoj žive. Oni, pak, po dokumente potrebne za oprost duga u Finu mogu krenuti od 3. travnja. Upravo u ovoj skupini ljudi moglo bi se naći nekoliko stotina Belomanastiraca dužnih za, primjerice, komunalnu naknadu, za koju će im dug, ako ispunjavaju kriterije, biti otpisan.

- U četvrtak potpisujemo sporazum za oprost dugova s ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić - kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglašavajući kako ne očekuje neki veliki iznos, budući da Grad ima prilično kvalitetan socijalni program. “Skupini od 400-tinjak najugroženijih već plaćamo dio stanarine, tri prostorna metra vode po članu obitelji, komunalnu naknadu i slično”, kaže Doboš. Socijalni program Belog Manastira “težak” je, tvrdi gradonačelnik Doboš, nešto više od milijun kuna, od čega 450.000 kuna otpada upravo na plaćanje dijela stanarine, utrošene vode, komunalne naknade i sličnih gradskih prihoda.

“Vjerujem da se uklapam u potrebne kriterije i da će mi biti oprošteno dugovanje za Komunalac i Tele2”, kaže Behija Mašić, mlada žena, korisnica socijalne pomoći koja se među prvima našla na šalteru slavonskobrodske FINA-e kako bi dobila potvrdu o dugovanjima nastalim do 30. rujna prošle godine... Bahija ukupno duguje oko pet tisuća kuna. Nije zaposlena, kao ni suprug, imaju 11-godišnjeg učenika. Kaže da ni sama ne zna kako je nastao dug za telefon, a odavno ga ne koristi, izgubljen je. Račune za struju, vodu i ostale režije pokušava platiti od socijalne pomoći. “Kad imam, platim, kada nemam, ostanem dužna...”, iskreno odgovara žena koja bi najviše voljela da bar suprug dobije nekakav posao i plaću. Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod jučer je već prijepodne primio tridesetak korisnika raznih socijalnih davanja koji su donijeli FINA-ine potvrde, a potrebna im je i pomoć za popunjavanje obrasca za otpis duga. “Dolaze korisnici zajamčene minimalne naknade, imamo ih oko 1700 (s obiteljima oko 3500 osoba), korisnici osobne invalidnine (približno tisuću) te četrdesetak korisnika pomoći za uzdržavanje”, kaže ravnateljica Centra Slavica Nikšić. Sa svim potrebnim potvrdama i ispunjenim obrascima stranke se potom obraćaju vjerovnicima - tvrtkama kojima su dužni, a koje im mogu otpisati i kamate.

Podsjetimo, gradonačelnik Mirko Duspara nedavno je izjavio kako namjerava podržati Vladinu mjeru tek kada se utvrdi iznos ukupnih dugovanja, jer se ni trgovačka društva ne smiju dovesti u nepovoljan položaj. Naglasio je i kako Grad unatoč teškoj situaciji i smanjenom proračunu čak povećava socijalna davanja građanima. Ivica Getto, Marija Radošević

“Prezaduženi” na - reklamacije

Nije sve baš jednostavno, bar prema ljutitim reakcijama onih koji su čekali u redu brodske FINA-e za reklamacije, jer ne ispunjavaju potrebne kriterije za oprost duga. Razočaranje potvrđuje 57-godišnja Vlasta Blažević, koja živi od 800 kuna zajamčene socijalne naknade s kojom godinama ne podmiruje račune pa su dugovanja s kamatama premašila 40 tisuća kuna. “Rekli su mi da dug prelazi 35 tisuća kuna i da uložim reklamaciju. U šoku sam! Naravno da ću tražiti reklamaciju, ali mislim da sve skupa nije dobro pripremljeno. Neka nam omoguće da radimo pa ništa neće trebati opraštati. Da nisam ostala bez posla prije 12 godina, sigurno ne bih bila u ovoj situaciji”, kaže Vlasta. Nespokojna je i zbog toga što sumnja da će Slavonski Brod, poput drugih većih gradova, pristati na otpis dugova u gradskim poduzećima.

Sporazum za oprost u četvrtak potpisuje i Beli Manastir

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike