Regija
OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA POKOPA U TOVARNIKU

Kolona sjećanja u počast 48 žrtava agresije
Objavljeno 1. veljače, 2015.

TOVARNIK - Kolonom sjećanja od spomen-obilježja u dvorištu općinske zgrade do mjesnog groblja Svetog Križa u Tovarniku obilježena je 17. godišnjica pokopa posmrtnih ostataka 48 Tovarničana, žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine, ekshumiranih 1998. iz masovne grobnice.

U agresiji na Tovarnik 1991. ubijeno je 68 branitelja i civila od kojih je 48 pronađeno u masovnoj grobnici u blizini mjesnog groblja, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova. Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Sve ekshumirane žrtve zajednički su ispraćene na posljednje počivalište na groblju u Tovarniku 31. siječnja 1998. godine. U spomen na taj tužni događaj, 31. siječnja u Tovarniku se obilježava kao Dan kada je Tovarnik plakao. Još uvijek se traga za sudbinom šestero mještana Tovarnika nestalih u Domovinskom ratu. Nakon dolaska na groblje, sudionici Kolone sjećanja položili su vijence i zapalili svijeće. U tovarničkoj župnoj crkvi sv. Mateja apostola i evanđelista služena je misa zadušnica koju je predvodio župnik Stjepan Vukovac.(M.K.)

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike