Regija
KUTJEVAČKI PODRUM NADALEKO POZNATA TURISTIČKA DESTINACIJA

Vincelovski ražanj uz nagrađivana vina
Objavljeno 2. veljače, 2015.

Vincelovo je proslavljeno diljem Slavonije i Baranje. Ipak, mnogi će se složiti, najupečatljiviji dojam ostavila je proslava blagdana sv. Vinka Kutjeva d.d. na kojoj je gostovalo više od šestotinjak gostiju. Uz prvo rezanje trsa i zalijevanje vinom, blagoslov vinograda, ali i neizostavan zabavan i gastronomski program, Kutjevo d. d. je i ove godine obilježilo početak vinogradarske godine. Uz dobre želje nisu izostale ni fine delicije te sljubljivanje poznatih specijaliteta s čuvenim i nagrađivanim kutjevačkim vinima. Gosti su uživali uz tradicionalni vincelovski ražanj, roštilj sv. Vinka, kobasice ili šarana na rašljama, a uz koje se degustiralo i nagrađivana vina u 2014. godini. Među njima se svakako izdvaja Graševina Turković, jedino vino koje je lani osvojilo zlatnu medalju na Consours Mondialu u Bruxellesu, kao i Regionalni trofej Decantera u Londonu, a proglašeno je i šampionom na Festivalu graševine 2014. Zbog vrhunske graševine Kutjevo već nekoliko godina osvaja Best Buy Award, ne samo za najboljeg proizvođača vina u Hrvatskoj nego i za najboljeg proizvođača sorte graševina, koji, prema mišljenju potrošača, pruža najbolji omjer cijene i kvalitete.

Kako su se gosti Vincelova mogli uvjeriti, a i vlastitim nepcem testirati, u Kutjevu je široka paleta ledenih berbi, koje također svake godine osvajaju prestižne nagrade. Tako je prošle godine Traminac ledeno vino iz 2012. osvojilo regionalni trofej na Decanteru, srebrnu medalju na Concours Mondialu, a odmah za njim slijedile su ledene Graševine iz 2011. i 2008. s osvojenim nagradama na Decanteru i Festivalu graševine 2014.

Uz fina jela i dobru kapljicu, gostima su vrijedni domaćini pokazali i vinariju Kutjeva, koja ima najveći arhiv na ovim prostorima te čije najstarije vino datira još iz 1947. godine, ali i podrume u kojima su nastale brojne vinske legende. Pa i sama vinogradarska proslava Vincelova seže u daleku prošlost. Zapisi kažu kako kršćanski mučenik sv. Vinko, zapravo, nije imao ništa s vinogradima i vinom, ali kako se on slavi 22. siječnja, kada počinju i radovi u vinogradima, vinogradari su ga prozvali svojim zaštitnikom.

- Na mnoge stvari danas možemo utjecati, ali na klimu i prirodu ne, oni su iznad čovjeka. Stoga nikad ne znamo kakva će biti vinogradarska godina. Zato su se vinogradari odlaskom u vinograde spontano molili sv. Vinku da im vinogradi dobro rode i budu zaštićeni od tuče, da se ne osuše i da imaju dobro vrijeme i dovoljno sunca. S godinama se to pretvorilo u ritualnu proslavu, kakvu imamo i danas - rekao je Maxim Moralić, predsjednik Nadzornog odbora Kutjevo d.d. Dodao je da su nekad imali male vinograde i malo tržište, pa su na posvetu vinograda išli jedni drugima, a zbog hladnoće u siječnju ložili su vatre u svojim vinogradima.

I podrijetlo degustacije seže u ta vremena, kada su vinogradari nosili suhomesnate proizvode, kao što su kulini, švargle, odnosno tlačenice, kobasice, slaninu te pripremali roštilje na štapovima i vatri. Uz to se pilo mlado vino i pjevalo do dugo u noć. Tradicionalne hrane i mladih vina ne nedostaje ni danas, baš kao ni pjesme i zabave do dugo u noć, pa su gosti ovogodišnje Vincelovo napustili s lijepim uspomenama. Do sitnih siti zabavljao ih je popularni Mate Bulić, a dobroga vina i delikatesa nije nedostajalo.S.Kadić

Cisterciti sagradili podrum

Kutjevo, dioničko društvo za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda, tradiciju vuče još iz davne 1232. godine kada u kutjevački kraj dolaze Cisterciti, svećenički red nastao u francuskoj Burgundiji, i grade još i danas živući podrum te započinju vinogradarsku proizvodnju. Sadašnja vinogradarska proizvodnja temelji se na zasadu od približno 800 ha vinograda s godišnjom proizvodnjom oko šest milijuna litara vina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike