Ekonomija
DOMAĆI ENERGENT SVE VIŠE DOBIVA PRIMJENU I U RH

Topla zima stvorila zalihe proizvođačima peleta
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Planove drvoprerađivača privremeno su poremetili topla zima i niska cijena nafte

Hrvatski drvni klaster i Udruga proizvođača peleta, briketa i drvne biomase krenuli su prije dvije godine u edukativno-marketinšku kampanju koja ima cilj povećati uporabu peleta u Hrvatskoj.

Kampanja je dala i još uvijek daje rezultate jer se potrošnja peleta u Hrvatskoj doista povećava, kaže direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran, dodajući da na domaćem tržištu ostaje 6-7 posto ukupne proizvodnje, dok sve ostalo odlazi u izvoz.

U prilog tomu idu i projekti Ministarstva regionalnog razvoja prema kojima se svake godine instalira 40-ak kotlovnica na pelet u javnim objektima, kao i potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje se dijele preko natječaja. Kavran kaže kako takvi programi potpora daju rezultate, ali u cijelosti tek nakon nekoliko godina kontinuirane provedbe, jer nije dobro da jedne godine postoje, a druge ih nema.

Međutim, topla zima i iznenađujuće niska cijena nafte privremeno su poremetili planove drvoprerađivača koji proizvode i drveni pelet, tako da su se promijenili prioriteti, onaj promocijski zamijenio je prioritet zadržavanja pozicija i udjela na tržištima.

Kavran pojašnjava kako je topla zima ekonomskim rječnikom rečeno donijela stagnaciju u konjunkturi proizvođača peleta.

- Naši proizvođači peleta, kao i mnogi europski, pa i američki, zbog blage prošle, a posebice ove zime, imaju prilično velike zalihe proizvoda. U Italiji, gdje naši proizvođači izvoze velike količine peleta i koja je najveće europsko tržište peleta u kućanstvima, dogodio se dodatni problem jer je vlada povisla PDV na taj energent s 10 na 22 posto. Ovaj cjenovni teret prebačen je uglavnom na proizvođače, te su naša poduzeća bila prisiljena sniziti cijene kako bi zadržali pozicije na tržištu - pojašnjava Kavran.

U Drvnom klasteru drže kako su ove teškoće prolazne, posebice kada su u pitanju niske cijene nafte, koje samo mogu usporiti, ali ne i zaustaviti trend zamjene fosilnih goriva jeftinijim i obnovljivim izvorima energije.

Igor MIKULIĆ
Uporabom peleta potiče se razvoj domaćeg gospodarstva

Zahvaljujući promotivnoj kampanji na domaćem tržištu, vinkovačka Spačva povećala je lani prodaju peleta za oko 35 posto u odnosu na godinu prije. Međutim i zalihe su povećane, i to za 50 posto, priznaju u toj tvrtki. No, ističu kako Spačva i dalje nastoji promovirati pelet kao obnovljivi domaći energent te potaknuti njegovu potrošnju i na lokalnoj razini. To je višestruko značajno, naglašavaju u Spačvi, jer bi veća uporaba peleta, kao energenta koji je u cijelosti domaći proizvod, pozitivno utjecala na gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske županije, odnosno Slavonije, povećanje zapošljavanja, zaustavio bi se odljev sredstava na kupnju uvoznih energenata - nafte i plina...

Višestruke prednosti peleta

Drveni peleti su prešani mljeveni drvni ostaci s vrlo malo vlage te visoke energetske učinkovitosti. U odnosu na druge energente, peleti imaju nekoliko prednosti. Potpuno su ekološko gorivo nastalo od obnovljivog izvora. Neutralno je u pogledu ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu jer drvo gorenjem ispušta točno onoliko CO2 koliko ga uzima iz atmosfere tijekom svoga rasta. Velika prednost peleta je i to što su to u cijelosti domaći proizvodi, čijom uporabom supstituiramo uvoz nafte ili plina te pomažemo domaće gospodarstvo. Osim svega toga, ono što će građanima biti možda i najvažnija prednost peleta jest to što je grijanje na taj energent jeftinije od nafte, prirodnog ili drugih vrsta plina, kao i od centralnog grijanja iz HEP Toplinarstva. Tako kilovatsat dobiven od drvnog peleta stoji 0,370 kuna, HEP Toplinarstva 0,410 kuna, prirodnog plina 0,608 kuna, UNP-a 0,806 kuna i loživog ulja 0,826 kuna. Svakako valja istaknuti da je uporaba peleta u pećima automatizirana. Prema podacima Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase dva kilograma peleta zamjenjuju jednu litru ulja za loženje, 1,85 kg peleta zamjenjuju prostorni metar zemnog plina. Kubik peleta ima masu od 650 kilograma, tako da tri kubika peleta zamjenjuje tisuću litara ulja za loženje.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike