Regija
BATINA NESPREMNA ZA SKORAŠNJI DOLAZAK TURISTA

Kruzeri stižu, a Batina ima jedan kafić
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

BATINA - U ovom trenutku jedino baranjsko mjesto na Dunavu, Batina, ne može se pohvaliti gotovo ni sa čim što bi privuklo veći broj turista. Od nekada respektabilnog broja ugostiteljskih objekata i ostalih zabavnih sadržaja, knjiga je spala na samo jedno slovo - cafe-bar u središtu Batine. Čarda na Zelenom otoku već dugo ne radi, a zatvoren je i ugostiteljski objekt podno Augustinčićeva Spomenika pobjedi, na jednom od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Hrvatske, s kojeg puca pogled na silni Dunav i Bačku. No, tome uskoro više ne bi trebalo biti tako. Općina Draž je, naime, 14. siječnja ove godine raspisala natječaj za zakup tog ugostiteljskog prostora u općinskom vlasništvu, koji je završen 10 dana od njegove objave.

- Na natječaj je stigla samo jedna ponuda, koju je povjerenstvo prihvatilo - priča Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, ističući kako je riječ o turističko-ugostiteljskom obrtu Mess iz Draža. S radom bi, ističe Šašlin, trebali početi najvjerojatnije u travnju ove godine.

- Tamo bi trebala biti kušaonica vina i cafe-bar. Planirano je da u kušaonici budu vina svih baranjskih vinara, počevši od Belja do onih manjih, naravno koji to budu htjeli - objašnjava, napominjući kako će se otvaranjem kušaonice i cafe-bara zatvoriti jedna cjelina, koja bi za turiste trebala biti prilično privlačna. Podsjetimo, u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta nalazi se i spomen-soba Batinske bitke, a tamo su izložena i neka djela nastala na Baranjskoj umjetničkoj koloniji (BUK), koja već godinama privlači respektabilne umjetnike. Batinarce raduje i činjenica što je konačno gotova i luka na Dunavu. Najnovija informacija kaže kako bi prvi turisti u nju trebali doći polovinom ožujka.

- Potvrđen je dolazak kruzera GCT/Area sa stotinjak putnika, koji će u luku pristati u srijedu, 18. ožujka, u 8 sati - tvrdi Šašlin, napominjući kako je, uz spomenuti, najavljeno još 45 kruzera. To znači da će Dunavom, samo ove godine, u Batinu i Baranju stići nešto više od 5000 turista iz raznih krajeva svijeta. Moguće su i daljnje rezervacije.

- Sigurno je da će prve godine biti teško, ali smo svi zajedno optimisti i učinit ćemo sve da se u Batini i Baranji ugodno osjećaju - naglašava Šašlin.I.Getto

SPOR OKO ČARDE

Kada je o čardi na Zelenom otoku riječ, oko nje se još uvijek vodi sudski spor koji je pokrenula Općina. ''Najmoprimac je objekt zatvorio, Općini ne plaća najam te traži da mu vratimo uloženo. Što će u konačnici biti, odlučit će pravosuđe'', kaže Šašlin. Inače, čarda na Zelenom otoku bila je jedini ugostiteljski objekt u Baranji u kojemu se mogla popiti kava uz pogled na Dunav. Problem je činjenica što je riječ o nebranjenom području pa prijete poplave...

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana