Regija
SUKOBI STRADALNIKA I NADZORNIH ORGANA

Lucić: Najveći su problem
obnove u Gunji “nadzornici”
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Mrak-Taritaš sredinom veljače u Gunji će se sastati s izvođačima i nadzorom

GUNJA – Osam i pol mjeseci od nezapamćene katastrofe u kojoj je najviše stradala Gunja sve je više mještana nezadovoljno načinom obnove poplavljenih kuća, a najozbiljnije je zaiskrilo i na realciji općinska vlast - izvođači radova, točnije nadzorni organi. Nesnošljivost je kulminirala, kaže općinski načelnik Hrvoje Lucić, i prijetnjama upućenim njemu, te je on, kako kaže, odlučio reagirati i spriječiti daljnje izgrede u selu.

- Najveći problem obnove u Gunji su nadzorni organi, to moram otvoreno reći i iza toga stojim. O svemu sam protekle srijede u Zagrebu i osobno izvijestio ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak-Taritaš. Zamolio sam je da nešto poduzme kako bi se spriječili ozbiljniji izgredi i kako bi obnova bila završena u predviđenom roku - rekao nam je načelnik Lucić.

Dodaje da mu se svakodnevno javljaju nezadovoljni mještani čije se kuće obnavljaju i žale se na postupke i bahato ponašanje nadzornih organa. Tvrde da ne poštuju ugovore o obnovi kuća koje su vlasnici potpisali s Ministarstvom graditeljstva, u kojima je točno definirano što se obnavlja, vrsta materijala koji se ugrađuje i sve ostale pojedinosti. Kako kažu, oglušuju se na ugovore i samovoljno određuju što će se i kako raditi, suprotno dogovorenom.

- Pa ne možeš ti jadne ljude ucjenjivati i govoriti im: 'Ne treba vam ovo, ne treba vam ono' samo da se smanje troškovi. A to ministrica ne želi, ona želi da se kuće kvalitetno obnove, da se posao odradi kako treba i da s ovog područja odu čistog obraza - kaže Lucić.

Upozorava da se hitno mora nešto poduzeti jer je uvjeren da obnova, ako se nastavi ovakvim tempom i načinom rada, zasigurno neće biti gotova do kraja rujna, kako je ministrica najavila.

- Neke tvrtke ne rade kako treba, doslovce ucjenjuju ljude. Gospođa Mrak-Taritaš jasno je poručila da nadzorni organ ne može samovoljno mijenjati odredbe ugovora. To se može učiniti samo u slučaju ako se s promjenom slaže vlasnik kuće. Tada se trebaju stopirati radovi i ministrica će poslati tročlano povjerenstvo kako bi se to odradilo. Mještani su posebice nezadovoljni ponašanjem predstavnika ITVZ-a Marijana Župana. Ogorčeni su nadzornim organima, na terenu svako malo dolazi do verbalnih sukoba i treba reagirati kako bi se spriječili veći ekscesi. Mislim da pojedinci opstruiraju ministricu - uvjeren je Lucić.

Kaže da je sramotno to što se događa u selu, napomenuvši da je u Drenovcima i Vrbanji situacija bila potpuno drugačija, da su nadzorni organi sve radili u dogovoru s ljudima.

- U Gunji se toliko bahato ponašaju, kao lokalni šerifi, pojedinci prijete i po selu pričaju kako sam ja bezobrazan čovjek, kako će me razbiti i da će nam pokazati tko su oni i što su… Prije nekoliko dana jedan mi je prišao i napao me na trgu. Bio sam kod ministrice, razgovarali smo o svemu, rekla mi je da je pritužbi jako mnogo i da će sredinom veljače doći u Gunju, sastati s izvođačima i nadzorom kako bi se taj problem, koji poprima sve više maha, napokon riješio - zaključuje Lucić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Ništa preko medija”

Za komentar smo zamolili i prozvanog Marijana Župana iz zagrebačke tvrtke ITVZ Projekt d.o.o. “U skladu s preuzetim obvezama po ugovoru mi nikakve medijske istupe ne možemo imati, niti možemo niti smijemo davati izjave. Ali i naš je stav da se ne upuštamo ni u kakve špekulacije ni bilo kakve medijske istupe. Ako tko stvarno ima razloga da se za nešto žali, neka proslijedi određeni pisani dokument prema nadležnom ministarstvu i vrlo lako ćemo podastrijeti dokumentaciju i egzaktno možemo pokazati da ta priča ne stoji, ali sve isključivo preko Ministarstva graditeljstva. Ja kao inženjer nisam čovjek od medija niti ću to biti”, kazao je Župan.

Ne poštuju se

ugovori o obnovi i štedi materijal, tvrdi Lucić

Hrvoje Lucić

gunjanski načelnik

Pojedinci mi prijete, jedan mi je prišao i napao me na trgu.

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike