Mozaik
U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA U VINKOVCIMA

Osnovna škola suvremenog plesa
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
U školi pleše 30 djevojčica i jedan dječak, a puno je upita za nova mjesta

U Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima u tijeku je osnovna škola suvremenog plesa Ane Maletić za djecu od 8 do 15 godina. Kako bismo vidjeli što sve prolaze u školi, posjetili smo ih na jednom satu plesa.

Dolaskom u školu vidjeli smo veliki broj djevojčica i jednog hrabrog dječaka kako upijaju znanje od svoje nastavnice Olesye Martinjuk iz Ukrajine. Prije plesa djeca su uz Dinku Peti učila solfeggio, to je predmet koji je neizostavni dio svakog glazbenog obrazovanja. Na njemu se stječu intonacijska i ritamska znanja i vještine koje onome tko ih je stekao omogućuju da razumije glazbenu strukturu.

Kad završi sat solfeggia, onda se ta učionica transformira u plesnu dvoranu s velikim ogledalima kako bi djeca što bolje naučila plesne korake.

- Naša škola suvremenog plesa sadrži nastavu ritmike, tjelesne funkcije gdje se najbolje razvijaju dijelovi tijela, ponajprije kralježnica, dišni putevi različitim vježbama. Ritmikom razvijamo sluh i ritam kako bismo lakše prepoznali glazbu.Osim toga radimo zanimljive koreografije, koje smo pokazali roditeljima na jednom oglednom satu kako bi oni imali uvid u ono što se uči u školi suvremenog plesa, te koliko su djeca naučila u nekoliko mjeseci boravka u školi. U našoj školi sad imamo 30 djevojčica i jednog dječaka, a puno je upita za nova mjesta, što nas posebno raduje - istaknula je Olesya Martinjuk.

Osnovno plesno obrazovanje izvodi se prema osnovnoškolskom umjetničkom kurikulumu u četverogodišnjem trajanju, nakon kojeg učenik dobiva svjedodžbu o završnom osnovnom plesnom obrazovanju, te može nastaviti plesno školovanje upisom u srednju plesnu školu (potom i preddiplomskim studijem iz područja plesne umjetnosti.

- Imamo puno upita za nova mjesta, nažalost nemamo više mjesta. Ove godine u devetom mjesecu krećemo s upisom novih polaznika škole suvremenog plesa, međutim željeli bismo napraviti jednu pripremu za upis u našu školu, jer prema zakonu treba se proći audicija, pa bismo tako krajem ljeta za sve zainteresirane otvorili pripremni razred za upis u našu školu suvremenog plesa. Na kraju bih željela reći da se ples smatra terapijskom primjenom pokreta u kreativnom procesu, a sve u cilju poticaja emotivne, kognitivne, socijalne i tjelesne integracije pojedinca - istaknula je Olesya Martinjuk, učiteljica u vinkovačkoj školi Suvremenog plesa.

Svi koji se žele upisati u osnovnu školu Suvremenog plesa u Vinkovcima, sve potrebne informacije mogu dobiti na telefone 099/2412340 i 0996378141.

Mario KOKAJ

Tereza Turić

10 godina

Jako volim glazbu i puno plešem kod kuće, te sam željela doći u školu plesa. Meni je ovdje jako lijepo i može se puno toga naučiti, a željela bih se i nakon ove škole baviti plesom.

Božo Matković

9 godina

Bio sam jako živahan i onda me mama odlučila upisati u školu plesa. Nije mi problem plesati s djevojčicama i ako mi se netko ruga, ja znam u sebi da bolje plešem od njega.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike