Magazin
PARTIJA TRAŽI NOVE (STARE) PARTNERE ZA PARLAMENTARNE IZBORE

Panika u SDP-u:
Svjestan da gubi izbore,
Milanović se naglo probudio!
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy strašno je bijesna na šefa SDP-a i premijera Zorana Milanovića. Dosta joj je svega, pa je ovoga tjedna izjavila: “Ne znam što više Milanoviću nije jasno, stalno me zivka, to me uzrujava, ne javljam mu se više!”

Naravno, nije ovdje riječ da joj se prvi SDP-ovac 'upucava' ili nešto drugo manje prozaično, nego o očiglednoj panici u potrazi za koalicijskim partnerima. A to stranka koja je donedavno po popularnosti SDP pratila u stopu jednostavno ne želi. “Premijer Milanović me zvao i nudio suradnju, no odbila sam”, kao papiga iz dana u dan Holy mora ponavljati novinarima i demantirati izbornu koaliciju: “Već smo 589 puta rekli da na izbore idemo sami”, ljutito je odbrusila ovoga tjedna, jer smatra da joj SDP-ovci stalno u medijima podmeću informacije. Dodaje da se Milanoviću jednom ipak javila nakon brojnih poziva pa je požalila što je to učinila.

- Milanović se ponaša u komunikaciji bahato i nema interesa raditi u javnom interesu - rekla je. Na pitanje znači li to da se ni poslije izbora ne vidi u suradnji sa SDP-om kaže: “S ovakvim SDP-om? Pa po čemu se ovakav SDP razlikuje od HDZ-a?... Najveći problem SDP-a nije Zoran Milanović već to što je SDP potpuno ideološki izgubljena stranka. Oni više nisu stranka ljevice. Ne vidim snagu u stranci da se krene u reformu koja je SDP-u nužna”, rekla je Holy, koja vjerojatno i te kako dobro pamti da ju je još ne tako davno isti taj čovjek koji ju sada zove da mu pomogne na izborima doslovce patronizirao, poručujući da ju je on politički stvorio, i čak je optužio i za “sitnu političku korupciju”.

SIGURAN SAMO MINORNI HNS

Dakle, sama ova “sitnica” najbolje oslikava složenost stanja u SDP-u uoči jesenskih parlamentarnih izbora, pa makar u šali možemo pretpostaviti koliko će tek telefonskih poziva i molbi za koaliranje imati član Živog zida i bivši predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić, koji je prema najnovijoj Crobarometrovoj anketi pretekao ORaH Mirele Holy. Ali i u tom slučaju moglo bi biti kao u nijemome filmu, jer i Sinčić izričito odbija koalirati sa SDP-om uz slična obrazloženja kao i Holy. Također slične poruke odašilju i iz Radničke fronte na čelu s mladim Matom Kapovićem.

Milanoviću popularnost tih stranaka i odbijanje suradnje svakako ne ide naruku. A neće mu puno pomoći ni koaliranje s HNS-om koji jedva dostiže jedan posto podrške birača. Ipak, mnogi kažu da se šef SDP-a konačno nakon tri godine probudio i nekim čudom ustanovio da mu najveći konkurent, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, i najbliži mu suradnik, glavni tajnik stranke Milijan Brkić Vaso, već intenzivno rade na okupljanju velike desne koalicije. Tako je i Milanović najednom našao vremena i odlučio otputovati čak u Pulu te provjeriti kako im diše ondašnji partner Kukuriku koalicije, jer je valjda čuo da i IDS razmišlja o istupanju iz saveza s partijom te planira samostalno na izbore. U IDS-u su navodno nezadovoljni brojem saborskih mandata, kao i ministarskih mjesta, a naročito imajući u vidu nerealno respektiranje i uhljebljavanje posrnulog HNS-a.

O samim pregovorima u javnost nije puno procurilo. Milanović je tek potvrdio da će SDP, HNS, IDS i HSU na sljedeće parlamentarne izbore ići zajedno. Kako to nije snaga koja bi mu mogla donijeti sigurnu pobjedu, čega je i sam svjestan, na pitanje novinara razmišljaju li o proširenju koalicije, Milanović je odgovorio da je koalicija otvorena za suradnju sa srodnim strankama i organizacijama te kako se na tome već intenzivno radi. "Radi se na tome, premda smo i ovakvi kakvi jesmo dovoljno jaki. Rezultati se vide, no, ponavljam, spremni smo i otvoreni za suradnju i za sve dobre ideje, pa i za ideje iz opozicije i iz Sabora, kojih nema", istaknuo je predsjednik SDP-a, koji je odbio mogućnost koaliranja s Reformistima Radimira Čačića, ali s Laburistima svakako da.

neprestano KUKURIČU DA JE STANJE SUPER

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je govoreći o suradnji s ostalim strankama kako su na nacionalnoj razini još samo Laburisti i OraH s kojima vladajuća koalicija može pregovarati. "Stanje u koaliciji je daleko bolje nego što to dokazuju pojedine ankete", istaknula je utješno Pusić. No, realno stanje nije baš tako lako i jednostavno. Primjerice, predsjednik IDS-a Boris Miletić ponovio je kako će na saboru stranke u veljači prihvatiti programsku platformu. "IDS je uvijek zastupao programe i projekte i tako ćemo činiti i ubuduće. Ponavljam, za politiku je od iznimne važnosti biti dosljedan, a kao regionalnoj stranci nama je bitna decentralizacija i regionalni ustroj. To je, uostalom, i bila jedna od točaka Plana 21", poručio je Miletić, očito ciljajući na to da od te točke gotovo ništa nije ostvareno. Iz IDS-a su već stigle neslužbene najave da ozbiljno razmišljaju da ta stranka ide sama na izbore.

Inače, problemi na relaciji Milanović - IDS počeli su još 2012., a nesnošljivost tadašnjeg šefa IDS-a Ivana Jakovčića i šefa SDP-a vrhunac je dosegnula krajem te godine kada je Milanović raspustio stranačke organizacije u Istri i dogovorene saveze s IDS-om. Osim toga, IDS-ova disidenta Damira Kajina kandidirao je za župana i tako se izravno suprotstavio njihovu Valteru Flegi.

I nakon Pule još je očitije da su planovi o koaliranju na klimavim nogama, pa je uslijedilo i već spomenuto veliko buđenje te je na kraju mandata premijer Milanović pokrenuo veliku kampanju za spas SDP-a. Jedini mu je spas, ali do kojeg će teško doći, lijevu koaliciju proširiti sa strankama o kojima je do jučer govorio da su populisti i politički agitatori. Očigledno je i sam shvatio da je vrijeme za “novi početak” ako želi sačuvati minimalne šanse da na predstojećim parlamentarnim izborima zadrži vlast.

Kako to slikovito opisuje politolog Anđelko Milardović: “Milanović je u protekle tri godine toliko mina posijao da je pitanje kako će se sad kretati po tom minskom polju da bi došao do građana” te nastavlja:

- Nakon što je Ivo Josipović izgubio izbore, Milanović je izašao iz svoje virtualne stvarnosti i ušao u realan svijet. Kad se sudario s realnim svijetom, shvatio je da je to gore nego što je opisivala njegova virtualna stvarnost. Metodom političkog refleksa shvatio je da mu se ispred vrata koturaju parlamentarni izbori i rekao: vidi, vidi, pa ja bih te izbore mogao i izgubiti. I sada je krenuo u saniranje štete u strahu od gubitka izbora. Sada će obećavati brda i doline, odnosno kreće postupak zavođenja puka, samo da bi dobio koji glas više. Ali to mu više ne može pomoći - komentira Milardović posljednje Milanovićeve poteze.

I čini se da je u pravu kad procjenjuje da bi se Milanovićevi planovi mogli izjaloviti. Njegova želja da stvori što jači predizborni blok s lijevim strankama kojim će se suprotstaviti Karamarkovu desnom savezu već je naišla na prve probleme. Milanović želi sada graditi i savez s Laburistima, istom onom strankom koju je optuživao za jeftini populizam i demagogiju. “Sa SDP-om koji je izgubio doticaj sa socijaldemokracijom, Laburisti nikako ne mogu ulaziti u koaliciju”, poručivala je šefu SDP-a i v.d. predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

A pitanje je i može li Milanović sačuvati postojeću Kukuriku koaliciju jer ni prema partnerima u protekle tri godine nije se baš ponašao partnerski. Pa i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja najavljuje kako ni oni ne daju bjanko potvrdu za svoj ostanak u koaliciji. Kao što vidimo, Milanoviću se situacija ne raspetljava ni kristalizira, nego postaje sve zamršenija i konfuznija, a vremena je sve manje. Jer crveno usijanje sve je vruće i prijeti ako ne eksplozijom, onda posve izvjesnim gubitkom parlamentarnih izbora.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

IVAN RIMAC:
Strategija okupljanja ljevice nevjerojatna je i demode

Do kraja godine birači bi trebali izići i na parlamentarne izbore, a SDP se rastućem HDZ-u i desnici planira suprotstaviti okupljanjem velike lijeve koalicije. Politički analitičar Ivan Rimac ističe kako je ta strategija “nevjerojatna i demode”. Prema njegovu mišljenju, SDP je odlučio ne propitivati razloge poraza jer mu nije trenutak za reformu stranke i stranačkog vodstva budući da su parlamentarni izbori jako blizu. “Propitivanje rezultata vodstva stranke dovelo bi do pada vlade i izbora prije roka, a u SDP-u to žele izbjeći. Najava strategije okupljanja ljevice u veliku lijevu koaliciju čini se nevjerojatnom i ne može donijeti ništa dobra. Ideja jače konfrontacije s HDZ-om na ideološkoj osnovi pokazala se posve pogrešnom za SDP i zato je, između ostaloga, izgubio i predsjedničke izbore. Takva strategija je demode i neusklađena s potrebama birača”, naglašava Rimac. Uvjeren je kako takvom strategijom, koja počiva na ideološkoj podjeli, SDP birače gura prema alternativnim opcijama tipa Ivana Sinčića i Živog zida. Budući da je na parlamentarnim izborima i veći broj izbornih jedinica u kojima se takvi politički alternativci mogu istaknuti i nametnuti, SDP samo smanjuje svoje izborne šanse. Rimac ističe kako je jasno da je za gubitak predsjedničkih izbora najviše kriv sam Josipović, ali napominje da ni SDP ne može bježati od odgovornosti za taj poraz jer su mu nekim izjavama vodećih ljudi stranke itekako štetili u kampanji (Milanović i Opačić nakon 1. kruga, na primjer). “Konzekvence takvog bježanja od odgovornosti vidjet ćemo na idućim izborima”, upozorava Rimac.

Već smo 589 puta rekli da na izbore idemo sami i da nema suradnje sa SDP-om...

MIRELA HOLY

Sa SDP-om koji je izgubio doticaj sa socijaldemokracijom Laburisti ne mogu ulaziti u koaliciju...

NANSI TIRELI

STRANAČKI JURIŠNICI
Ne znaju kako će koalicija izgledati

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazili su nadu da će postojati lijeva koalicija na hrvatskoj političkoj sceni spremna za parlamentarne izbore, ali su i dodali kako se još ne zna kako će takva koalicija izgledati. Upitan hoće li u sastav takve koalicije moći ući i Hrvatski laburisti - stranka rada, ORaH i Ivan Vilibor Sinčić ispred Živog zida, Maras je odgovorio kako su sve opcije moguće. Dodao je kako "sve opcije koje su sklone da se podrži da se ova država razvija u normalnom smjeru i postane normalna europska zemlja, a ne zemlja gdje će se tražiti 'jugofili' po Hrvatskoj - ulaze u obzir." "Tko to podržava, dolazi u obzir, ako su komplementarni s našim programom, osnovna baza je Kukuriku koalicija, a s ostalim strankama ćemo razgovarati", ističe Maras. Potpredsjednik Vlade Grčić samo je kratko ustvrdio kako će "lijeva koalicija biti i bit će jaka, a u kojem sastavu, to ćemo još vidjeti."

Najčitanije iz rubrike