Magazin
NEIMAŠTINA TJERA LJUDE NA STRANPUTICU

Epidemija bizarnih krađa: U policijski dosje zbog vreća, toalet-papira i kuhinjskih krpa
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

Kad bismo prelistali dnevni tisak koji datira iz sredine pa i kraja prošloga stoljeća, u rubrici crne kronike vjerojatno bi se pojavila tek pokoja krađa.

Nekad kad se kralo, rekao bi narod, kralo se rijeko, ali “pošteno”, no s vremenom je ta loša navika prerasla u svakodnevnu pojavu. Ne samo da se krade stalno nego se krade sve što dođe pod ruku, a zaštićen nije nitko. Možemo slobodno reći - ni ništa.

Ne znamo tako bismo li se smijali ili plakali kad pogledamo što je i tko je sve na osječkom području na meti kradljivaca. Primjerice, još prije dvije godine stanovnici Lijeve obale počeli su sigurnosnim bravama i lokotima štititi svoje vrtove kad su shvatili da njihov urod nestaje doslovce preko noći. Jednakim intenzitetom krala se salata, krumpir, blitva, cvijeće, a s vremenom su lopovi postali smjeliji pa su se preselili u kokošinjce i na ostala mjesta gdje se drži “blago”. U studenom 2012. godine tako je policija potvrdila prijavu krađe pet purana i tri janjeta, a u rujnu sljedeće godine, kako su tvrdili tamošnji stanovnici, nestajala je perad u nekom “sumnjivom kombiju”. Upravo kad su pomislili da je to sve, stiglo je novo iznenađenje za stanovnike Lijeve obale. Daliboru Pleši nestalo je preko noći - 25 voćaka i oko 700 cigala!

- Da mi je netko rekao da će mi netko ukrasti voćke iz vrta pa i cigle, ne bih vjerovao. Meni je čak bilo nepojmljivo da idem u policiju jer mislim da bi njima bilo smiješno kad bih im rekao zbog čega sam došao. Meni baš i nije bilo jer su mi ukradene najbolje voćke - kruške, šljive, trešnje, višnje, breskve i nektarine. Što se cigala tiče, vjerujem da su bile primamljive nekomu za peku jer su bile velikog formata. Zanimljivo, ali puno puta sam vani držao alat, ali to lopovima nije bilo interesantno. Voćke jesu - procijenio je Pleša koji je bio tek jedna u nizu “ciljnih meta” za doista neobične, gotovo nadrealne krađe svega i svačega.

ZAVOJI, LIJEKOVI

Krenimo dalje. Otprilike kad su počele učestale krađe na Lijevoj obali, u Bizovcu su djelatnici liječničke ambulante ostali u šoku vidjevši da su ostali bez cjepiva protiv zaraznih bolesti. Lopovu se svidjelo uzeti i aparatić za mjerenje šećera u krvi, a lijekovi su, čini se, primamljivi i danas. Proteklog su tjedna tako iz ambulante u Turanovcu ukradeni analgetici i sedativi, a ne samo da se krade po ambulantama nego se razni zdravstveni preparati traže i u privatnim kućama. Jedna od doista bizarnijih krađa zbila se u Sulkovcima u Požeštini, kad je lopov ukrao - zavoje! Ništa manje bizarna nije ni krađa iz Doma zdravlja u Tenji kad je, vjerojatno neupućen provalnik, upao ondje i ukrao ni manje ni više nego recepte. Štoviše, nije obratio pozornost da je riječ o tzv. plavim receptima, i to još neovjerenim i nepotpisanim, pa mu kao takvi doista nisu bili ni od kakve koristi. No, ipak, krađa je kao takva evidentirana u policijskim izvješćima, no krađama u zdravstvenim ustanovama tu nije kraj. Primjerice, u županjskom Domu zdravlja (rekli bismo, i u gotovo svim ostalim) nerijetko se krade toaletni papir, a tamošnja ravnateljica Luca Lešić potvrdila je i kako su kradljivcima primamljive i žarulje, potom tekući sapun, čak i regulator za plin, pa i vodokotlić.

NESTAJU I KANTE

Kad je riječ o biciklima, općepoznata je stvar da ih ne smijemo ostaviti bez nadzora ni sekundu. Ali ni kolica. Tako se 21-godišnji Vinkovčanin šokirao kad je nedavno lopov odšetao s dječjim kolicima koje je iznio iz obiteljske kuće, a u šoku je ostao i mještanin Aljmaša kojem je lopov iz pansiona na seljačkom gospodarstvu “Katarina” ukrao nekoliko staklenki turšije, alat i vino. Vlasnik je potom izjavio da ga je najviše razljutila upravo krađa turšije, a razljutili su se i stanovnici Juga 2, kad su zamijetili da se ondje kradu zelene kante za smeće! Njegova susjeda ostala je pak bez plave kante, a iako u Unikomu potvrđuju da su takve krađe rijetke, one se, neizbježno, ipak događaju. Stanari Šetališta K. F. Šepera zbog takvih su krađa otišli korak dalje pa su lokotom osigurali svoje kontejnere.

U gradu se mjestimično mogu vidjeti lokotom osigurane i obične zelene kante, a što će nekome takav predmet, još nitko nije utvrdio, baš kao što ni 45-godišnja Osječanka nikada nije pronašla kradljivca rublja koje je objesila u prizemlju s vanjske strane zgrade i bez njega ostala za samo pola sata.

- Ne znam što će nekomu kuhinjske krpe, pa i već nošena majica ili donje rublje. Ipak, netko je i to ukrao pa ja više ne stavljam rublje sušiti vani zbog straha da će ga opet netko ukrasti - poručila je stanovnica Juga 2.

Sve u svemu, kad bismo zbrojili što je i na koji način otuđeno, mogli bismo cijelu priču svesti pod crni humor. Iako narodna poslovica kaže da nekome ne svane dok nekome ne smrkne, čini se da je u opisanim slučajevima (i drugima, naravno) loše i jednima i drugima.

- Da ne vlada toliko siromaštva, ni ovakvih krađa ne bi bilo, to sam siguran. Kad su u pitanju moje voćke, vjerujem da su nekome poslužile za preprodaju, no ipak od njih nemaju koristi jer ne raspolažu osnovnim informacijama o predmetu njihove krađe. Netko je uštedio i na ciglama kad je uzeo moje i vjerojatno već ima izgrađenu peku, a sudeći prema cjelokupnoj situaciji i financijskoj neimaštini, ovo je samo kap u moru u odnosu na ono što se još može dogoditi - zaključio je Pleša.

Piše: Marija MIHELIĆ

GROBLJA
Vadili pokojnicima zube, nakit...

Vjerojatno nikada ne bismo pomislili da bi se itko usudio, zbog moralnog pa i svih drugih načela, okrasti pokojnika. No upravo su u veljači 2013. godine razotkriveni grobari koji su optuženi za krađu zlata s pokojnika pa i njihovih zlatnih zubi! Ova priča još uvijek ne prestaje puniti novinske stupce, optužnica je podignuta i uskoro će krenuti suđenje. Grobare su razotkrili preprodavači zlata kad su im na prodaju donosili zlatninu, a koja je, prema tvrdnjama prodavača, imala neugodan miris. Navodno je i jedan od grobara preprodavačima došao u radnom odijelu (!), što je bio samo još jedan dokaz serije bizarnih krađa.

BIG BROTHER
Kamere zbog vaza, cvijeća, svijeća...

Kako je bakar među otkupljivačima na cijeni, tako nisu sigurni ni neki drugi dijelovi osječkih grobalja. Točnije, svaka grobnica opremljena dodatnom opremom poput bakrenih vaza i stalaka, prava je meta kradljivaca. Čini se da kradljivci baš vole krasti na groblju pa tako s grobova gotovo svakodnevno nestaju aranžmani, lampioni, cvijeće... Ukop je tome doskočio postavivši videonadzor na grobljima. Da smo u nekim bivšim, davnim vremenima, zasigurno ne bismo pomislili da će moderna tehnologija nadzora zauzeti svoje mjesto i na jednom od najsvetijih mjesta - na groblju.

Više ne stavljam rublje sušiti vani zbog straha da će ga opet netko ukrasti - poručila je jedna stanovnica osječkog Juga 2.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike