Novosti
POLJOPRIVREDNICI I OBRTNICI

Dio OPG-ova kredite je prestao
plaćati jer im je dug sve veći
Objavljeno 30. siječnja, 2015.

Vezani članci

ZAMRZNUTI TEČAJ ŠVICARCA NIJE DONIO OLAKŠANJE SVIM DUŽNICIMA

Paljba po Milanoviću: Tečaj CHF treba zamrznuti za sve dužnike

Na najavu premijera Zorana Milanovića kako je ministru financija naložio da se u zakonske izmjene uključi i odredba prema kojoj će se fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna primjenjivati i na kredite OPG-ova i obrtnika, reakcije tih skupina su, dakako, pozitivne, uz napomenu da se treba tražiti trajno rješenje. Dojam je, slaže se i predsjednik Udruge OPG-ova Hrvatske “Život” Antun Laslo, da je premijerov “manevar” s uključivanjem i OPG-ova te obrta u odluku o fiksiranju tečaja švicarca slijedio nakon zajedničkog javnog istupa Blokiranih i Života, kada su upozorili na teško financijsko stanje i masovnu blokiranost u kojoj djeluju poljoprivrednici i obrtnici.

- Nećemo stati samo na tome, jer to nije konačno rješenje. Tražimo trajni izlaz, a to je konverzija kredita u CHF i eurima u kune. Jer nitko od korisnika nije te kredite dobio u tim valutama, nego u kunama i danas plaća danak. Teško je doći do podataka koliko je OPG-ova podiglo te kredite, no sasvim je jasno da je vraćanje kredita veliko opterećenje za siromašne OPG-ove, kao i građane uostalom. Mi nismo imali jeftine kredite, a u međuvremenu su narušene i cijene poljoprivrednih proizvoda, pogotovo od 2012., pa je vraćanje kredita postalo još veće opterećenje - kaže Laslo.

Dodaje kako nitko od vlasnika OPG-ova nije novac od kredita stavio na knjižicu ili u (švicarsku) banku, nego ulagao u proizvodnju i stvaranje novih vrijednosti, a sada od toga ima samo muku i propast.

- Mnogi u branši su, jednostavno, u nemogućnosti vraćanja i izgubivši volju da podmiruju uredno kreditne obveze a istovremeno preko noći bivaju još više dužni, prestali plaćati kredite, a prihode nekako prebacili. Nemam kredit u švicarcu, no da ga imam, i ja bih ga u takvim uvjetima prestao plaćati - iskren je Branko Kolak, stočar i predsjednik Saveza uzgajivača holstein goveda.

Pozdravlja premijerovu najavu, a na upit o trajnom rješenju kaže:

- Želi li HNB trajno riješiti ovaj problem, treba se utvrditi jesu li se banke zaduživale na spekualtivan način i ovisno o tome snositi posljedice.S.Župan

OBRTNICIMA TERET PRETEŽAK

Najavu pozdravljaju i u Udruženju obrtnika Đakovo. “Mjera je vatrogasna, no olakšat će stvar, da obrtnici predahnu bar na godinu dana. U Hrvatskoj je, prema podacima s kraja 2014., kredite podiglo više od 6000 obrtnika i stenju pod teretom njihova vraćanja. Obrtnici dolaze u svoje cehove i raspituju se upravo o sudbini servisiranja kredita, da se nešto poduzme, pa smo baš ovih dana namjeravali kao udruga obratiti se HOK-u, a da se Komora obrati Vladi”, kaže tajnik đakovačkog Udruženja Marko Milković. Obrtnik Tomislav Ćurić, vlasnik parketarije Slavonika Piškorevci, kaže kako nema kredit, a on rješenje vidi u uvođenju reda u naplati potraživanja.

Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude