Osijek
U CERTIFICIRANJU IMA LOVA U MUTNOM

Oprez, jeftini certifikati upitne kvalitete preplavili tržište!
Objavljeno 30. siječnja, 2015.
Priča se kako neki certifikatori posluju tako da im posao obavljaju studenti za proviziju, a oni samo lupaju pečate

Kako se kontinuirano posredovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima otvaraju mogućnost za subvencionirani obnovu višestambenih zgrada i kuća, raste interes za izradom energetskih certifikata koji predstavljaju temelj za povlačenje sredstava.

Zakonom ponude i potražnje, i ovlaštenih je certifikatora na osječkom području sve više, a Osječani zabrinuto javljaju - cijene izrade energetskih certifkata drastično se razlikuju od jednog do drugog certifikatora. Tako, dok standardna cijena certifkacije za stan do 150 kvadrata iznosi 1500 kuna, a za kuću do 250 kvadrata oko 2000 kuna, pojedinci nude certifikaciju za samo 600 kuna u prvom slučaju, a 650 u drugom slučaju. Također, sve više kolaju i priče o upitnoj kvaliteti certifikata pojedinih ovlaštenih osoba, što dovodi do slučaju da, primjerice, dva stana u istoj zgradi, jednake kvadrature, rasporeda prostorija, kvalitetne stolarije i načina grijanja, smještani jedni ispod drugoga, bivaju raspoređeni u različite energetske razrede. Dobro upućeni upozoravaju i na slučajeve da mjerenja ne provode stručne osobe, nego studenti na čiji “posao” ovlašteni certifikatori samo stavljaju svoje pečate.

S ovom situacijom uz građane nisu zadovoljni ni stručnjaci koji certifikaciju provode po mnogo višim standardima i naplaćuju po prosječnim cijenama. Iako, neslužbeno, otkrivaju nam kako su od certifikacije pojedinci napravili odličan posao za brzu zaradu ne mareći za dugoročne posljedice.

- Imali su potrebne kvalifikacije, 'odradili' edukaciju i dobili ovlaštenja, a onda i ne otvorivši kakav ured, zaposlili studente građevine da im za proviziju rade certfikate po upola manjoj cijeni od prosječne jer si to mogu priuštiti s obzirom na to da ne plaćaju za njih doprinose i nemaju druge troškove poput najma ureda i režija. Osim što time štete tvrtkama koje su se ozbiljno uhvatile posla certifkacije, štete i građanima. Preglede ne obavljaju stručno, a isprave koje daju klijentima su upitne kvalitete. Osobno sam se u to uvjerio. Da steknem uvid u rad konkurencije, angažirao sam jednog takvog certifikatora koji je rekao obaviti posao za 800 kuna. Poslao mi je u stan nekog mladića koji je brzinski obavio mjerenja i poslije mi donio certifikat koji je očito bio kopija nekoga drugog, već upotrijebljenog. Jedini razlog zbog čega se on smatra važećom ispravom je činjenica da sadrži pečat ovlaštenog certifikatora, a to što ga osoba na koju ovlaštenje glasi vjerojatno nije ni pogledala, nitko ne provjerava - zaključuje priču vlasnik jedne slavonske tvrtke koja se specijalizirala za energetske certifikate (podatci poznati redakciji).

Ivana SOLAR
U 12 MJESECI 12 NOVIH CERTIFIKATORA

U siječnju 2014. godine u Registru fizičkih i pravnih osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, na području Osijeka bile su registrirane 42 pravne i fizičke osobe. Godinu dana poslije ta se brojka popela na 54. Prema podatcima Ministarstva, ovlašteni certifikatori moraju zadovoljiti čitav niz parametara kako bi dobili dozvolu za rad, s time da fizičke osobe moraju proći i posebno stručno osposobljavanje.

Provjerite koga ste angažirali

Iz osječkog Udruženja stanara kažu kako su upoznati sa slučajevima izrade energetskih certifikata upitne kvalitete. Stoga onim građanima koji žele biti sigurni da isprava za koju daju svoj novac uistinu prikazuje stvarno stanje stvari, savjetuju oprez. “Svakako valja već pri samom odabiru ovlaštene osobe za izradu energetskog certifikata tražiti reference i provjeriti ih. Potom, ako osoba stekne dojam da onaj koji obavlja mjerenja stana nije sam ovlašteni certifikator, treba ga tražiti da mu predoči ovlaštenje za certifikaciju. I, u konačnici, treba napomenuti kako, kada su u pitanju energetski pregledi, cijena u pravilu znači kvalitetu, te da je u tom smislu uvijek bolje izabrati ovlaštenu osobu koja drži neku prosječnu cijenu, od odnosu na one koje puno odskaču. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zasad na svojim internetskim stranicama ima istaknutu tablicu iz koje se mogu iščitati najviše moguće cijene izrade energetsktih certifikata, a postoje najave kako bi se tu uskoro mogle naći i najniže moguće cijene s obzirom na to da Ministarstvo, baš zbog ovoga problema, razmišlja o dodatnim propisima vezanim uz certifikaciju”, objašnjava Alena Flegar, stručnjakinja za energetsku učinkovitost iz Udruženja stanara.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike