Regija
ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Juhas demantira Cickaja
Objavljeno 29. siječnja, 2015.

BELI MANASTIR - Ne slaže se Šandor Juhas, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, s priopćenjem načelnika općine Bilje Željka Cickaja, vezanim uz Juhasove izjave oko nezapošljvanja pripadnika mađarske manjine. Cickaj je, podsjetimo, Juhasovu izjavu u cijelosti demantirao, naglašavajući kako su u općini Bilje oba njegova zamjenika iz mađarske manjine, dok je u Jedinstvenom upravnom odjelu osigurana formalna zastupljenost Mađara, a osim službenice iz redova pripadnika nacionalne manjine, mađarski jezik koriste i ostali službenici.

- Načelnik Cickaj je “pobrkao lončiće” - poručuje Juhas, navodeći kako je o nezapošljavanju Mađara u općini pričao na osnovi službenog dopisa iz općine koji su zaprimili u rujnu 2014. Dopis je, tvrdi Juhas, odgovor na SMU-ov upit o zastupljenosti Mađara u općinskim strukturama, a u njemu stoji da je u općini Bilje, od devetero zaposlenika, samo jedna službenica deklarirana Mađarica, koja se ne koristi mađarskim jezikom.

- To je službeni akt općine, pa ne znam o čemu Cickaj priča - tvrdi Juhas, naglašavajući kako općina ne poštuje Ustavni zakon i Akcijski plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Objašnjava kako u općini Bilje živi 29,62 posto Mađara, a sukladno Ustavnom zakonu, njihova zastupljenost kao zaposlenika u Općini trebala bi biti veća. Naglašava kako ovu priču ne treba ''brkati'' s donačelnicima i manjinskim vijećima.I.Getto

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike