Novosti
IZABRANO SEDAM SUDACA

Osječki suci nisu dobili dovoljno glasova za ulazak u Državno sudbeno vijeće
Objavljeno 29. siječnja, 2015.

Tajnim glasanjem izabrano je sedam sudaca u Državno sudbeno vijeće (DSV). Glasanje je provedeno u utorak, a jučer su glasovi prebrojeni, nakon čega je Povjerenstvo za izbor članova, na čelu sa sucem Vrhovnog suda Željkom Glušićem, objavilo službene rezultate. U popisima birača upisano je 1911 sudaca.

S liste kandidata sudaca iz redova Vrhovog suda najviše su glasova dobili suci građanskog odjela Damir Kontrec (613 glasova) i Željko Šarić (604). S liste kandidata županijskih sudova izabrani su Ivica Veselić, sudac Županijskog suda u Zagrebu (623 glasa), te Neven Cambj, sudac Županijskog suda u Splitu (495 glasova). Sudac Zvonko Vrban sa Županijskog suda u Osijeku dobio je 49 glasova manje od suca Cambja te tako nije ušao u DSV.

To nije uspjelo ni sucu Ivanu Vuliću, kandidatu s Općinskog suda u Osijeku, koji je prikupio samo 242 glasa.

S liste kandidata Općinskih sudova u DSV ulaze Mijo Galiot, sudac Općinskog suda u Splitu (678 glasova), te Sabina Dugonjić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu (446). Nediljko Boban, sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu (387 glasova), na vrhu je liste kandidata za članove DSV-a iz specijaliziranih sudova.

DSV ima jedanaest članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz redova oporbe. Članovi Državnoga sudbenog vijeća biraju predsjednika između sebe. DSV je tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Hrvatskoj, a samostalno odlučuje o imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda.S.Lacić

Najčitanije iz rubrike