Regija
PRAVOSLAVNI VJERNICI OBILJEŽILI DAN SV. SAVE

Svetosavska akademija u Slatini
Objavljeno 29. siječnja, 2015.

SLATINA – Pravoslavni vjernici u Slatini obilježili su dan sv. Save, prvoga srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja. Tim povodom u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je prva Svetosavska akademija, na kojoj je prigodnim govorima, pjesmama i igrama prikazano značenje sv. Save za pravoslavne Srbe.

Program je vodio paroh srpske pravoslavne parohije svetih apostola Petra i Pavla u Slatini Dragan Gaćeša, a prisutni su bili episkop pakračko-slavonski Jovan sa svećenicima eparhije, saborski zastupnici srpske nacionalne manjine, tajnik Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat, zamjenik župana Igor Pavković, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Robertino Repić, zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus, katolički svećenici Vladimir Škrinjarić, Nikola Jušić i Dragan Hrgić te brojni gosti.

Episkop Jovan opširno je govorio o sv. Savi kao učeniku Ćirila i Medoda, a zamjenik župana Igor Pavković o razvoju školstva na području Slatine u 19. stoljeću. U glazbenom dijelu programa nastupio je župni zbor slatinske župe sv. Josipa, srpska kulturna društva Prosvjeta iz Voćina i Daruvara te zbor pravoslavnih svećenika Eparhije slavonske. (P.Ž.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike