Regija
TUŽNA OBLJETNICA U TOVARNIKU

Dan kad je Tovarnik plakao
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

TOVARNIK - U selu Tovarniku, na krajnjem hrvatskom istoku, obilježit će se 31. siječnja spomen na dan kada su 1998. godine na tamošnjem groblju pokopani posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice nakon agresije 1991.

Taj je datum nazvan Dan kada je Tovarnik plakao. Tovarnik je prije 24 godine dao veliku žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Imena njih 72 na spomen-obilježju trajno podsjećaju na žrtvu koju su podnijeli. Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja, koja zdravi ljudski um teško može i zamisliti, bila su stravična svakodnevica u kući logoru pok. dr. Đorđa Cvejića, kroz koju je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta.

- Sramotno je da optužnica nije obuhvatila najodgovornije zapovjednike tzv. JNA i milicije tzv. SAO Krajine, prije svih tadašnjeg pukovnika Dušana Lončara, komandanta 2. proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, Borislava Bogunovića, ministra unutarnjih poslova u vladi tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, Ljubomira Jorgića, zapovjednika logora u Tovarniku i njegova zamjenika Savu Ivanovića, komandira tzv. milicije SAO, Željka Krnjaića i niz drugih koji su činili i prikrivali ratni zločin, navodi Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik.

Kako je najavljeno, u Tovarniku će 31. siječnja u 15 sati krenuti kolona sjećanja ispred spomen-obilježja u dvorištu općinske zgrade, a kretat će se prema Groblju Sv. Križa. Tamo će polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom biti odana počast svim poginulim i nestalim mještanima Tovarnika.M.Kokaj

Dana 31. siječnja u 15 sati kreće kolona sjećanja ispred spomen-obilježja u dvorištu općinske zgrade, a kretat će se prema Groblju Sv. Križa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana