Regija
10 GODINA USPJEŠNOG ŠKOLSKOG PROJEKTA

“Cesarić u Cesariću” u čast omiljenom požeškom pjesniku
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Škola je ugostila Sinišu Cmrka, Sanju Pilić i Enesa Kiševića

POŽEGA – Kada su 2002. godine počeli projekt Dani Dobriše Cesarića u gradu Požegi, ubrzo im se pridružila i OŠ Dobriše Cesarića sa svojim projektom “Cesarić u Cesariću”, kojim su se također sjećali velikog pjesnika čije ime nosi njihova škola. U međuvremenu se gradski projekt ugasio, između ostalog i nerazumijevanjem Ministarstva kulture koje ga nije više financijski podržavalo iako je to bio međunarodni susret pjesnika nadaleko poznat i najveći u našem okruženju, no škola je sa svojim projektom nastavila i ove godine obilježila njegovu 10. godišnjicu.

- Inspirirani Cesarićevom poezijom odabirali smo teme koje smo obrađivali kroz likovne, literarne, recitatorske i novinarske grupe i redovnu nastavu. U projektu su sudjelovali svi učenici i učitelji, a svake godine smo obrađivali po jednu temu: Slavonija, Ljubav, Svjetlost, Znanje, Putovanje, Prijateljstvo, Čarolija i tako smo došli do ove, 10. obljetnice – istaknula je Zvjezdana Krip, ravnateljica škole.

Kroz tih deset godina ugostili su i istaknute književnike, Božidara Prosenjaka, Paju Kanižaja, Mladena Kušeca, Ivana Aralicu, akademike Dubravka Jelčića i Josipa Bratulića, a ove godine gosti su im bili Siniša Cmrk, Sanja Pilić i Enes Kišević.

- Ovogodišnji projekt zamišljen je kao retrospektiva svih dosadašnjih tema, snimljen je i film u kojem se vidi što smo sve do sada radili, izdali smo zbirku učeničkih literarnih i likovnih radova, a promovirat ćemo i novi školski logo. Želja nam je da škola Dobriše Cesarića bude prepoznatljiva i upečatljiva u svakom pogledu – dodala je ravnateljica Krip.

Učenici, roditelji, mentori te gosti iz ostalih škola Županije imali su priliku poslušati zanimljiva interaktivna predavanja, kviz znanja, sudjelovati na književnim susretima te svečanom predstavljanju projekta “Cesarić u Cesariću - Naših deset godina”. “Znanje u prometu” naziv je predavanja učenika Prometne skupine namijenjenog učenicima četvrtih razreda. U kvizu “Koliko poznajem Cesarićevu poeziju?” sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda. Predavanjem o temi “Iz prošlosti naše škole” predstavili su se članovi Povijesne skupine. Svečano je predstavljen projekt “Naših deset godina”. Mladi glazbenici okupljeni u Velikom i Malom zboru predstavili su se Himnom učenika, a mladi likovnjaci i predstavnici Informatičke skupine pokazali su logo škole koji su sami osmislili. Predstavljena je i peta zbirka literarnih radova Staza, koja sadrži radove sadašnjih i bivših učenika koji su sudjelovali u projektima. Dokumentarni film “Pogled unatrag” bilježi što se sve događalo na dosadašnjim projektima. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike