Regija
BARANJA - ZBOG NEINFORMIRANOSTI NEZAPAMĆENE GUŽVE U POREZNOJ UPRAVI

Zakon pogrešno tumačen - PK obrasci mogu se izmijeniti do kraja godine
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Porez na dohodak može se prijaviti bez PK obrasca, uz potvrdu o prebivalištu

BELI MANASTIR - Već nekoliko mjeseci u belomanastirskoj ispostavi Porezne uprave vlada neopisiva gužva, a neslužbene informacije kažu da je u jednom trenutku morala intervenirati i policija. U tijeku je, naime, izmjena PK obrazaca te prijava poreza na dohodak za 2014. godinu. PK obrasci moraju se promijeniti zbog izmjena zakonskih odredbi, sukladno kojima je Baranja (izuzev općine Jagodnjak) svrstana u drugu skupinu potpomognutih područja. No, PK obrasce nije potrebno izmijeniti do kraja veljače, kakvo mišljenje vlada među ljudima, već do kraja 2015. godine, a prijava poreza na dohodak može se predati bez obzira na PK obrazac, uz potvrdu iz jedinice lokalne samouprave. Ovim se problemom jučer bavio Gospodarski forum belomanastirskog HDZ-a.

- Primjer do čega može dovesti pogrešno tumačenje zakona i domino-efekt u postupanju poslodavca, odnosno odnos na relaciji državno tijelo - Porezna uprava - građani - poslodavci goleme su gužve u Poreznoj upravi - kaže Damir Paulić, član ŽO HDZ-a za gospodarstvo, ističući kako ljudi tamo nepotrebno čekaju i nekoliko sati. Tvrdi kako zbog prijave poreza na dohodak za proteklu godinu nije potrebno izrađivati novi PK obrazac, pozivajući ljude da ne stvaraju gužve, kako zbog njih samih, tako i zbog djelatnika Porezne uprave.

- Dovoljno je izvaditi potvrdu o prebivalištu u svojoj jedinici lokalne samouprave i priložiti ju uz prijavu poreza na dohodak, a novi se PK obrazac može izraditi naknadno, do kraja 2015. godine - objasnio je, podsjetivši ujedno kako je rok za podnošenje poreznih prijava ostao kao i ranije, 28. veljače. Dodao je da će HDZ-ov Gosodarski forum besplatno ispunjavati porezne prijave građana svakog utorka od 19 do 20 sati u stranačkim prostorijama, na prvom katu Ljepotice.

Paulićevu tvrdnju kako se PK obrasci mogu izmijeniti do kraja godine, potvrdio je voditelj belomanastirske Porezne ispostave, Damir Šimatić.

- Oni koji do sada nisu izmijenili PK obrasce prijavu poreza na dohodak za prošlu godinu mogu obaviti uz potvrdu o prebivalištu, te preslicima osobnih dokumenata uzdržavanih članova obitelji - kaže Šimatić, naglašavajući kako u hodniku Porezne uprave mjesecima u svakom trenutku stoji i do 100 ljudi, a posao vezan uz izmjenu PK obrazaca obavlja troje zaposlenika.

Na tiskovnoj konferenciji bilo je riječi i o novom Forumovom projektu, Gospodarskoj zajednici Baranje, kojom će nastojati povezati sve baranjske gospodarstvenike, ne preko nepotrebnih formalnih registracija, već u obliku foruma i javnih rasprava.

- Sustavom Gospodarske zajednice Baranje apsorbirale bi se razne ideje, prijedlozi i rješenja po načelu 'Brain storming - slijevanje mozgova', 'Tražimo kreativno' ili slično, čime bi se pozivalo na aktivno uključivanje studenata, mladih stručnjaka odnosno svih koji imaju pozitivna razmišljanja i ideje - rekao je Paulić. Ideju je podržao Denis Čeh, predsjednik MO Branjin Vrh, naglasivši kako mladi danas mnogo ulažu u školovanje, kao i njihovi roditelji, ali to poslije ne dolazi do izražaja.

Ivica GETTO
“Zdravstvo gore nego prije 30 godina”

O administrativnim problemima i državnoj neorganiziranosti govorio je dr. Davorin Bubalović, predsjednik GO HDZ-a, istaknuvši primjere iz zdravstva koje je, tvrdi, bilo bolje organizirano prije 30 godina, kada je još bio mladi liječnik. “Često se događa da su vrata Hitne pomoći u Belom Manastiru zaključana. Na hitnom prijmu u osječkom KBC-u, pak, liječnici obave pregled i postave dijagnozu, ali ne mogu ispisati recept”, podsjetio je, dodavši kako ništa bolje nije ni u nekim segmentima školstva. “Imamo ideje, s njima smo upoznali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i sindikalne vođe, pa očekujemo i konkretne poteze. Nećemo stati samo na konferencijama za medije, pa pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na stranačku pripadnost, da iznesu svoje ideje u svrhu boljitka života u Belom Manastiru i Baranji”, podvukao je.

U hodniku Porezne uprave mjesecima u svakom trenutku stoji i do

100

ljudi, a posao vezan uz izmjenu PK obrazaca obavlja troje zaposlenika

Najčitanije iz rubrike