Regija
POPLAVA “ODNIJELA” I ENERGANU, INVESTITOR U TEŠKOĆAMA

Projekt gradnje energane u
Gunji preuzima druga tvrtka?
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Nakon katastrofe koja je pogodila Gunju, banka odustala od kreditiranja investicije

GUNJA – Kada se općinski načelnik Hrvoje Lucić u travnju prošle godine u Gunji pohvalio predsjedniku Republike Ivi Josipoviću kako investitor iz Slovačke, s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji energije, uskoro kreće su gradnju bioenergane, koju će završiti u veljači ove godine, nije ni slutio da će za manje od mjesec dana Gunju poharati nezapamćena katastrofa. Energana, kapaciteta jednog megavata, električnu energiju proizvodila bi iz biomase, ostataka hrane i stajskog gnojiva, a svu proizvedenu količinu otkupljivao bi HEP. Osiguranje sirovine ne bi bio problem, jer Gunja raspolaže sa stotinjak hektara površina nekadašnje stare ciglane, 140 kilometara kanalske mreže trećeg i četvrtog reda, a nije zanemariv ni broj OPG-ova koji se bave stočarstvom i koji su zainteresirani za prodaju stajskog gnojiva. Drugim riječima, od projekta bi cijelo selo imalo koristi. Bilo bi otvoreno desetak radnih mjesta, uz angažman velikog broja kooperanata, što bi za gunjansko područje puno značilo. Sređena je sva papirologija, ishođene su lokacijska i građevinska dozvola, ali tada je Sava pokazala svoju nepredvidljivu ćud... I umjesto da sljedećeg mjeseca, kako je i bilo planirano, Gunjanci u svojoj poslovnoj zoni ponosno otvore energanu koja je trebala dati impuls razvoju gospodarstva i potaknuti dolazak drugih investitora, cijeli je projekt sada doveden u pitanje.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić jučer nam je rekao da je, prema informacijama kojima raspolaže, slovački investitor zapao u financijske teškoće jer je, nakon katastrofe koja je pogodila Gunju, banka odustala od kreditiranja investicije.

- Projekt gradnje energane u Gunji investitor je stoga odlučio prodati. Pojavila se druga tvrtka, također iz Slovačke, koja je zainteresirana za preuzimanje investicije. Njezini su predstavnici prije desetak dana bili u Gunji kako bi na licu mjesta provjerili sve pojedinosti. Zadovoljni su viđenim, sve im odgovara, i žele ulagati, ali oni bi, koliko sam shvatio, projekt malo promijenili i sagradili nešto manju energanu od predviđene, umjesto četiri milijuna eura uložili bi tri milijuna eura. To je nama u konačnici sada manje važno, bitno je da se krene u gradnju, da se od projekta ne odustane, i da Gunja napokon malo živne i u gospodarskom smislu - kaže Lucić.

Do kraja mjeseca obećali su ga izvijestiti o konačnoj odluci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Bila je sređena sva papirologija, ishođene su lokacijska i građevinska dozvola, ali tada je Sava pokazala svoju nepredvidljivu ćud...

10

radnih mjesta trebalo je biti u energani

Hrvoje Lucić

načelnik Općine Gunja

Do kraja mjeseca obećali su izvijestiti o konačnoj odluci

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike