Kultura
POŽEŠKI GRADSKI MUZEJ ZA NOĆ MUZEJA

Teslina struja, ljubav i erotika bit će začinjeni bećarcima
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Središnji dio programa je etnografska izložba “Vezene ponjave”

U sklopu 10. hrvatske Noći muzeja, koja je posvećena Nikoli Tesli, požeški Gradski muzej pripremio je sedmosatni raznoliki program pod nazivom “A sve je počelo prije struje... ljubav, erotika i seksualnost u umjetnosti i narodnim običajima”.

Cijeli program bit će dostupan za posjetitelje u petak, 30. siječnja od 18 sati u prostorima Gradskog muzeja.

“Tema počiva na svjetski poznatoj izložbi vezenih ponjava brodskog Posavlja pod nazivom 'Vezene ponjave – dvoje leglo, troje osvanilo', koja osim svoje posebno upečatljive likovnosti, u neuobičajenim motivima donosi i preneseno značenje plodnosti mladog bračnog para”, rekla je Maja Žebčević Marić, ravnateljica muzeja, te pozvala Požežane da dođu već od 18 sati, kada počinje svečano otvorenje Noći muzeja i programa Nikola Tesla uživo.

Središnji dio bit će svakako etnografska izložba “Vezene ponjave – dvoje leglo, troje osvanilo” te radionice o temi izrade ponjava koje kreću od 18.15 sati.

- Na izložbi će biti prezentirani vuneni prekrivači – krpane ponjave, najstarija i najvrednija građa Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja. Ove vezene ponjave, odnosno šareni pokrivači geometrijskih, biljnih, zoomorfnih i antropomorfnih motiva predstavljaju jedinstvenu pojavu u tradicijskom narodnom stvaralaštvu Hrvatske. Izvezene simboličkim motivima plodnosti, sreće i zaštite od uroka, prekrivale su krevete mladenaca u prvoj bračnoj noći, kao i u prvim godinama braka, te su kao takve bile neizostavni dio svadbenih običaja. Prvi put su predstavljene javnosti prije 16 godina izložbom pod nazivom 'Dvoje leglo – troje osvanilo', koja je obišla gradove Hrvatske, ali i gradove izvan nje, poput Budimpešte (Mađarska), Buenos Airesa (Argentina), Santiaga des Chile (Čile), Pertha (Australija).

Krpane su ponjave u podlozi otkane jednobojnom vunom, sastavljene od tri ili četiri dijela, na kojoj se potom vezlo raznobojnom vunom. Izrađivale su se isključivo u okolici Slavonskog Broda krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Datirati ih je moguće jer su na nekim primjercima vezilje izvezle godinu nastanka, pa čak i svoje ime. Tako najstarija ponjava iz Zbirke potječe iz 1893. godine. Mnoštvo izvezenih motiva svojim simboličkim značenjem trebalo je prenijeti plodnost na mladence, ali i zaštititi ih od uroka, zlih pogleda. Najčešći su motivi bile gljive kao simbol plodnosti, bračne veze, sreće i životne snage. Zatim čest motiv su i ogledala koja su poznato sredstvo zaštite protiv uroka – pojasnila je viša kustosica Dubravka Matoković izložbu koja osim bogatstvom i simbolikom motiva, koji vuku svoje podrijetlo još iz prapovijesti, predstavlja ove ponjave i njihovo izvanredno likovno dostignuće, čiji se kreativni dosezi njihovih vezilja mogu usporediti s modernom likovnom umjetnosti 20. stoljeća u koju se savršeno uklapaju.

AGM Kruna
“RAZIGRANI DORO”

U multimedijalnoj dvorani postavljena je prigodna izložba “Intima u umjetničkim djelima” i projekcija dokumentarnog filma “Erotika u Kraljevićevim djelima”, koja je namijenjena samo odrasloj publici. Od 22 sata održat će se projekcija animiranog filma Zlatka Boureka “Bećarac”, a natpjevavat će se s bećarcima iz zbirke “Razigrani doro” članovi GKUD-a Požega i KUD-a Požeška dolina. Od 23 sata u programu je “Ljubav, seksualnost i erotika u umjetnosti i narodnim običajima”, a sve će završiti afterpartyjem uz nastup Trija Corde i najljepšim ljubavnim pjesmama.

Sedmosatni program nosi naziv “A sve je počelo prije struje...”

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike