Novosti
HRVATSKA REKORDER PO BROJU NEIZRAVNIH POTPORA STUDENTIMA

Treba stipendirati siromašne studente i ukinuti subvencije
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Siromašni studenti mjesečno bi trebali primati 3200 kuna, predlaže IRO

Prema prijedlogu Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), neprofitne i neovisne nacionalne organizacije koja se bavi pitanjima visokog obrazovanja, država bi trebala ukinuti subvencije za smještaj i prehranu svim studentima u Hrvatskoj te, umjesto toga, uvesti stipendije za siromašne studente.

Naime, analiza IRO-a pokazala je da navodno nigdje u svijetu ne postoji tolika količina neizravnih potpora studentskom standardu kao u Hrvatskoj. Godišnje država, ističe IRO, iz proračuna za prehranu i smještaj studenata izdvaja oko 200 milijuna kuna, točnije po semestru na svakog redovitog studenta država potroši čak 16 tisuća kuna.

Bez subvencija za prehranu i smještaj

"Naša je analiza pokazala da nigdje ne postoji tolika količina neizravnih potpora studentskome standardu kao u našoj zemlji. U sadašnjem indirektnom sustavu potpora participiraju svi studenti, uključujući one kojima ta potpora nije potrebna jer imaju roditelje koji im mogu normalno plaćati hranu i osigurati smještaj. Zato smatramo da subvencije za smještaj i prehranu treba potpuno ukinuti i sredstva koja se za to izdvajaju raspodijeliti u izravnu pomoć studentima kroz stipendije", izjavio je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a, koji je izradio prijedlog reforme financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj, u sklopu čega je i studentski standard. Prema modelu koji IRO upravo izrađuje, umjesto subvencioniranja smještaja i prehrane, država bi trebala uvesti financijsku pomoć za socijalno ugrožene studente, koja bi mjesečno iznosila 3200 kuna. Uz to, zauzimaju se i za model pravih studentskih kredita umjesto sadašnjih, jedinih postojećih bankarskih kredita za studente. Da je sadašnji model financiranja studentskoga standarda nerealan, smatra i Neven Budak, voditelj Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije razvoja obrazovanja i znanosti. No, prema njegovu mišljenju, ako bi se uvele tzv. osobne stipendije, u njih bi, osim socijalnog statusa, trebalo kao faktor uračunati i uspješnost u studiranju.

Kriteriji za stipendije

Za komentar takvih prijedloga, koji su izazvali niz različitih reakcija u hrvatskoj studentskoj populaciji, upitali smo i Dinu Bičvića, predsjednika Studentskog zbora, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji okuplja gotovo 20 tisuća studenata. "Mogu se složiti s ocjenama IRO-a i prof. Budaka kako je ovakav model financiranja studentskog standarda nerealan i dugoročno financijski neodrživ. To pokazuje činjenica da studentski centri u Hrvatskoj svakih nekoliko godina moraju biti sanirani ili dokapitalizirani kako bi funkcionirali", kaže Bičvić. Problem je, smatra, što su studentski centri organizacijske jedinice koje nisu pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja, već sveučilišta i veleučilišta.

- Prema mojem mišljenju, trebalo bi ih staviti pod nadležnost Ministarstva pa bi uvid u situaciju s te strane bio puno bolji. Što se tiče analize i prijedloga IRO-a, s tim treba biti oprezan. Prvo, nije rješenje “preko noći” ukinuti sve potpore većini studenata, a i nekako mi nerealno zvuči da bi socijalno ugroženi studenti dobivali mjesečno 3200 kuna. To možda mogu napraviti bogatije zemlje poput Švicarske... U svakom slučaju, ako se budu uvodile neke osobne stipendije ili potpore, svakako bi, uz socijalni moment, trebalo kao kriterij uključiti i uspješnost studiranja - zaključuje Bičvić.

Tomislav LEVAK
MZOS: U DVIJE GODINE ZNAČAJNE UŠTEDE NA SUBVENCIJAMA

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu kako su u posljednje dvije godine imali značajne uštede u sustavu studentskih subvencija. Novim modelom smanjili su postotak subvencioniranja prehrane pa sada svaki topli obrok država subvencionira sa 71,24 posto, a sokove, pudinge i slične prehrambene artikle s 50 posto. Na temelju tih promjena, tvrde, uspjeli su uštedjeti oko 50 milijuna kuna, što je preusmjereno u studentske stipendije. "S druge strane, umjesto 37 miljuna kuna, koliko su 2013. davali za stipendije socijalnim kategorijama studenata, kao i onima izvrsnima, iznos stipendija povećan je na 71 milijun", ističu u MZOS-u.

TUGOMIR KUDUZ

ravnatelj Studentskog centra u Osijeku

Mislim da od toga neće biti ništa

Tugomir Kuduz, ravnatelj Studentskog centra u Osijeku koji je, na našu zamolbu, proučio prijedlog IRO-a, bio je jučer prilično koncizan i skeptičan. "Mislim da ustanove poput IRO-a jednostavno moraju provoditi ovakva istraživanja i iznositi ovakve prijedloge da bi opravdale svoje postojanje i rad. Ovo što sam pročitao jednostavno je prešturo da bih podrobnije komentirao, osim da je Ministarstvo u posljednje dvije godine već uvelo velike uštede. Mislim da od ovoga neće biti ništa, bar ne u dogledno vrijeme", zaključio je Kuduz.

71,24 %

država subvencionira topli obrok za studente