Svijet
POSLJEDICE ZRAČNOG NAPADA NA TERITORIJU SIRIJE

Iran prijeti da će napasti Izrael s 5000 raketa dnevno
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

Iran je zaprijetio da će napasti Izrael zbog prošlotjednog zračnog napada izraelske vojske na teritoriju Sirije u kojemu je ubijen iranski general Mohammad Allahdadi, pripadnik Revolucionarne Garde, te Jihad Moughniyah, sin nekadašnjeg vođe Hezbollaha Imada Moughniyaha. Iran je taj napad nazvao terorističkim činom i poručio Sjedninjenim Državama da obavijeste Izraelce da su “prešli crtu”.

List Al-Akhbar piše kako Hezbollah planira lansirati između 4000 i 5000 raketa na Izrael dnevno. “Rekli smo Amerikancima da se vođe cionističkog režima trebaju pripremiti na posljedice svoga poteza”, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian. Iran i SAD nemaju izravne diplomatske odnose još od islamske revolucije 1979. u Iranu, ali Sjedinjene Države sudjeluju u međunarodnim pregovorima s Iranom o iranskom nuklearnom programu, a interese SAD-a u Iranu zastupa švicarsko predstavništvo u Teheranu.

“Cionisti trebaju znati da se bliže svojoj propasti. Trebali bi biti potpuno spremni jer nikada više neće biti mira”, izjavio je na komemoraciji general Mohammad Reza Naghd.

Izrael je nakon izbijanja rata u Siriji više puta izvodio napade u toj zemlji, uglavnom uništavajući oružje za koje izraelske vlasti tvrde da je namijenjeno Hezbollahu, protiv kojega se Izrael bori u susjednom Libanonu. Hezbollah se u sirijskome ratu, koji traje već četiri godine, bori na strani režima Bashara Al Assada.

Sirijski predsjednik Assad upozorio je da je jasno da Izrael podržava teroriste u Siriji. “Upravo zbog toga se u Siriji ironično govori da Al-Kaida ima zračne snage. Pri tome misle na izraelsku avijaciju. Mi smo unatrag dvije godine zabilježili uspjehe na terenu, ali ako me pitate je li situacija na fronti dobra, ja ću reći da nijedan rat nije dobar. Rat donosi razaranja, u ratu ste uvijek poraženi”, rekao je Assad. (E.S.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike