Novosti
AGENCIJE SE ZATVORILE NA ISTOKU RH

Slavonija ostala bez privatnih detektiva
Objavljeno 29. siječnja, 2015.
Slavonija je tek mjesto istraživanja naručitelja iz drugog dijela Hrvatske

Provjere radnika na bolovanju, imovinskopravni odnosi, bračne nevjere, obiteljski problemi, dugovanja i brojne druge dvojbe lako bi se mogli riješiti posredovanjem privatnog detektiva.

Međutim, financijska situacija Slavoncima ne dopušta luksuz kao što su detektivske istrage, a što je, uostalom, razlog što su dvije osječke privatne detektivske agencije zatvorene, kako doznajemo, upravo zbog nemogućnosti naplate usluga koje su pružale.

Slavoncima su tako već neko vrijeme na raspolaganju neke od agencija učlanjenih u Udrugu privatnih detektiva Hrvatske koju čini osam agencija, no nijedna slavonska. Potvrdio nam je to i Njegoslav Blažek, direktor agencije "Detektiv Sova" koji kaže da ni u grupaciji privatnih detektiva Hrvatske gospodarske komore također nema slavonskih članova, a i upiti s istoka Hrvatske u svezi s kakvom provjerom sve su rjeđi.

- Ljudi općenito zovu telefonom ili nam pošalju mail, i to više radi traženja savjeta i rješavanja kakvog problema pa traže odgovore na svoja pitanja. Oni imaju ideju kako bi im privatni detektiv pomogao, no u većini slučajeva ne mogu si priuštiti trošak putovanja, kao ni ostale troškove. Tako nam se putovanja za Slavoniju odnose isključivo radi mjesta istraživanja, a ne radi činjenice da su naručitelji usluge Slavonci. Osim toga, Slavonija je zatvorena sredina gdje je teško raditi - kaže Blažek, pojašnjavajući da se rijetko dogodi da mu se javi koji hrvatski povratnik, podrijetlom Slavonac kako bi istražio slučaj oko svoje imovine ili pak neki poslodavac koji bi zatražio istragu djelatnika radi mogućeg lažnog bolovanja. Upravo su te situacije vrlo teško provjerljive jer se provjerom krši zaštićeni i tajni podatak osobe. Osim toga, pojašnjava Blažek, može se dogoditi da radnik ima dijagnozu stresa i kao takav može raditi čak i fizičke poslove, a što ne umanjuje i ne lažira njegovo zdravstveno stanje. Inače, izvan granica Slavonije, ukupno 110 licenciranih detektiva u devet obrta, odnosno 11 tvrtki koje se bave detektivskom djelatnošću, zahtjeva za uslugama imaju.

- Rekao bih da je trend ipak u porastu jer je sve manje onih koji detektivske poslove rade po privatnoj liniji. Naravno, uvijek je bolje angažirati profesionalca jer se kod onih drugih javlja sindrom lešinarenja kojima je osobni interes ispred interesa klijenta. Ako se netko obrati okolini radi bračnog problema, okolina će pomoći, no paralelno će se pronijeti glas o tome, što može donijeti više štete nego koristi - pojašnjava Blažek, savjetujući svim budućim privatnim detektivima otvaranje agencija pomoću zajedničkog ureda, primjerice odvjetničkog ili s tvrtkom koja se bavi zaštitarskom djelatnošću.

Marija MIHELIĆ
TRAŽIO DETEKTIVA DA OŠIŠA NJEGOVU DJEVOJKU

Da su klijenti maštoviti kad su u pitanju zatražene usluge pokazuju i Blažekovi slučajevi tijekom godina koji su u najmanju ruku bizarni. Prisjetio se kako je mladić manekenke od Blažeka tražio da njegovoj djevojci on osobno ošiša dugu kosu jer ga je prevarila. Jedan ga je tražio kupca za bubreg, a dogodilo se i da je čovjek osigurao vikendicu na više od dva milijuna kuna. Potom je vikendicu zapalio, a nakon mjesec dana počinio samoubojstvo. Na Blažeku je bilo da istraži je li se slučaj dogodio tim redom...