Sport
SA STARIM ZNANCIMA OKRŠAJ ZA POLUFINALE

Poljski bombarderi
ili hrvatski jurišnici?
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
Čak osmorica igrača iz poljskog prvaka danas će biti na terenu Ali Bin Hamad Al Attiyah Arene

Štulić je pjevao “Poljska u mom srcu”, a hrvatskim rukometašima Poljska je u četvrtfinalu.

Posljednja prepreka prema borbi za medalju i osiguravanju bar statusa domaćina u kvalifikacijama za Olimpijske igre, što također nije beznačajno.

Ne vlada s Poljacima rivalitet kao s Francuzima ili Dancima. No zanimljiv će to biti obračun i po tome što će danas na terenu kompleksa Sportskog društva Al Saad biti čak osmorica igrača koji igraju u dresu poljskog prvaka Kielcea.

Čupić na terapiji

Petorica je poljskih reprezentativaca: vratar Szmal, sjajni vanjski igrači Bielecki, Michal Jurecki i Chrapkowski te pivot Grabarczyk. Hrvatsku stranu svlačionice Kielcea predstavljat će Manuel Štrlek, Željko Musa i Ivan Čupić. Nisu to jedini Hrvati u Kielceu, čije boje brane i Marin Šego i Denis Buntić, a ranijih godina bio je tamo i Venio Losert. Uoči susreta sa suigračima Ivan Čupić završio je na posebnoj terapiji. Ništa strašno, odmahuju suigrači uvjereni kako će Čupić biti “navijen” kao i dosad.

Dosta toga će ovisiti baš o našim “poljskim” krilima Štrleku i Čupiću. Kontra i polukontra trebala bi biti naš forte protiv Poljaka kojima više odgovara pozicijska igra. Njihova vanjska linija itekako zna riješiti obrambenu zonu.

- Činjenica je da mi moramo pokušati nametnuti svoj ritam, pokušati zabiti što je moguće više lakih golova jer i Poljaci odlično igraju tu 6-0 obranu. Pogotovo kad je Szmal raspoložen. Našu igru uvijek je krasila kontra i polukontra, to smo uvijek znali dobro istrčati, nadam se da ćemo to uspjeti i protiv Poljaka - rekao je Manuel Štrlek, lijevo krilo Hrvatske i Kielcea.

Ako je naša snaga kontra i polukontra, glavna poljska snaga je njihova sjajna vanjska linija. U obrani će “operirati” Željko Musa. S obzirom na svoja poljska iskustva, možemo li očekivati i veću minutažu od robusnog Hercegovca.

- Koliko god budem igrao, svoju minutažu želim maksimalno iskoristiti i truditi se odigrati najbolje što znam. Tako će biti i sada - rekao je Musa koji kao ključnog igrača spominje suigrača Michala Jureckog.

- Ovise u napadu dosta o njemu. Ide dosta jedan na jedan, odvlači i asistira, ali i potegne kada treba. Ako on stane, uđe Bielecki koji puca s 10-11 metara, i to je teško zaustavljati.

Hendikep će im biti neigranje Lijewskog?

- Mislim da Rojewski također odlično odrađuje zadaće i u obrani i u napadu. Imaju i odlične pivote, starijeg Jureckog i mladog Syprzaka. Morat ćemo biti posebno gusti i agresivni. Neće biti lako, ali vjerujem u nas.

U dobrim odnosima

S pobjedom i medaljom oko vrata bilo kakvog sjaja lakše će se nakon prvenstva vratiti i u Kielce. Postoji li podjela između Hrvata i Poljaka u momčadi?

- Ma s njima smo stvarno u odličnim odnosima. Nikada nismo imali nikakvih trzavica. Naravno, imat ćemo dodatni naboj pobijediti ih jer igramo u poljskom klubu, ali isto tako i njima će to biti motiv.

Štrlek tek upozorava da će Poljaci, osim da pobijede svoje suigrače Hrvate, imati motiv i u tome što su u prošlosti često gubili na velikim natjecanjima od naše reprezentacije.

- Naravno da je između nas dosta zezancije kada igramo jedni protiv drugih. Ne smije nas zavaravati to što smo ranije mi često pobjeđivali. Ovo je nova utakmica, novo prvenstvo, u sportu se ne živi od prošlosti, a ranije utakmice mogu samo poslužiti Poljacima kao dodatni motiv i želju za osvetom za prijašnje poraze - zaključio je ljevokrilni hrvatski jurišnik.

Krešimir LACKOVIĆ

Društvo iz Kielcea

danas će biti na suprotnim stranama terena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike