Novosti
STARIJE OSOBE ČESTO SE ODLUČUJU NA DOSMRTNO UZDRŽAVANJE

Starcima obećaju skrb do smrti, a onda im sve uzmu i izbace ih na ulicu
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
Doživotno i dosmrtno uzdržavanje razlikuju se po vremenu prijenosa vlasništva

Na osječkom Općinskom sudu u 2014. godini zabilježeno je 25 uknjižbi prava vlasništva na temelju sklopljenog ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Istodobno je na temelju sklopljenih ugovora o doživotnom uzdržavanju uknjižbu prava vlasništva provelo 85 osoba, a čak 105 osoba učinilo je zabilježbu prava vlasništva također na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Iako na većinu tih ugovora obično nema prigovora, Sindikat umirovljenika Hrvatske traži hitno ukidanje mogućnosti ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te uključivanje centara za socijalnu skrb u procese nadzora i pripreme potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a, kaže kako su razlozi zahtjeva čvrsti i temelje se na činjenici da su brojni umirovljenici prevareni, a neki od njih čak i izbačeni na ulicu. Inače, ta dva naizgled ista ugovora bitno se razlikuju.

Zloporaba ima

Uzdržavatelj se kod oba ugovora obvezuje uzdržavati stariju osobu s kojom je potpisao ugovor do njezine smrti, a ona mu zauzvrat prenosi vlasništvo nad cjelokupnom imovinom ili dijelom svoje imovine. Ipak, razlika je u prijenosu vlasništva, jer se ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju vlasništvo prenosi odmah, a u slučaju ugovora o doživotnom uzdržavanju vlasništvo se prenosi nakon smrti uzdržavane osobe. Zloporaba je bilo pa i nije čudno što SUH traži hitno ukidanje dosmrtnog uzdržavanja te nadzor CZSS-a.

- Činjenica je da nam dolaze osobe i raspituju se o tome. Svakome damo savjet o posljedicama ugovora i onome što za njega ugovor znači. Također ih pitamo tko im je uzdržavatelj, koliko ga poznaju i slično. Međutim, nestvarno je da mi budemo poput policajca i nadziremo uzdržavatelje i uzdržavane osobe. Na taj bi način ljudi gubili svoju slobodu, a nije ni u redu da mi procjenjujemo i sugeriramo je li osoba zaslužila da se s njom potpiše ugovor - objasnila je Ivka Kaurinović, iz osječkog CZSS-a, dodavši da djelatnici ne bježe od savjetodavne uloge, ali nipošto ne žele provoditi nadzor i odabirati s kim će se ugovor potpisati, a s kim neće.

S druge strane, u SUH-u su mišljenja kako bi, primjerice, ugovori o doživotnom uzdržavanju trebali sadržavati sve bitne detalje pa, ako je potrebno, i broj pa i vrijeme obroka u danu koji je uzdržavatelj dužan dati uzdržavanoj osobi. Tu bi se, smatraju stručnjaci, pojavile i paradoksalne situacije, jer su i u osječkom CZSS-u svjesni da svakakvih zahtjeva ima i s jedne i s druge ugovorne strane.

Šikaniranje

Sigurno je da su ugovori o doživotnom uzdržavanju sve popularniji. Tako nisu rijetki oglasi u kojima mlađe osobe traže stariju i nude joj pomoć, no nakon potpisa ugovora pojedinci starce jednostavno šikaniraju i doslovce samo čekaju da umru. Svjesni su toga i svi prevareni, a među njima je i 80-godišnjak koji tri godine vodi sudski spor i želi pobiti ugovor o doživotnom izdržavanju. U SUH-u je poznat i osječki slučaj kad je otac sa sinom koji je oženjen sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

- Sudbina je htjela da sin pogine u prometnoj nesreći, a njegova supruga, u tom slučaju jedina nasljednica, istjerala je iz kuće roditelje pokojnog supruga - objasnio je Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a.

Nažalost, praksa pokazuje i da su sudovi obično na strani uzdržavatelja, što i nije čudno ako su lakovjerne i izmanipulirane stare osobe dale svoj potpis ne razmišljajući da je uzdržavatelju važna samo njihova imovina, a ne skrb koju je dužan pružati.

Marija MIHELIĆ
stotine prevarenih

Iako kampanja SUH-a o ekonomskoj zloporabi starih osoba traje pune dvije godine, odgovorni su se na sve njihove zahtjeve oglušili. U SUH-u ne posustaju, to više što im se javlja na stotine prevarenih osoba, i to iz svih krajeva Hrvatske. Stoga će trening koji su nedavno održali u Zagrebu nastaviti i u Rijeci, Splitu i Osijeku te inzistirati na ispunjenju svojih zahtjeva.

registar sklopljenih ugovora

Iako ne žele provoditi nadzor, u osječkom CZSS-u kažu da bi bilo dobro kad bi postojao registar sklopljenih ugovora. “Nama bi bilo dobro kad bi nam dostavili registar da imamo uvid u to tko je sklopio ugovor. To se razlikuje od mogućnosti da mi budemo kontrola i biramo davatelje, jer oni daju svoju, a ne državnu imovinu”, rekla je Kaurinović.

3,5 milijuna kuna za sprječavanje zloporabe

Sklapanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju propisano je Zakonom o obveznim odnosima te stoga to područje nije pod nadležnošću Ministarstva socijalne politike i mladih. Međutim, ugovori te vrste pokazali su se problematičnim u slučajevima starijih osoba. “Ministarstvo socijalne politike i mladih prepoznalo je potrebu za dodatnom zaštitom starijih osoba u svrhu sprječavanja zloporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U srpnju 2014. godine objavili smo Poziv za prijavu projekata udruga usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina, unutar kojeg je jedno od prioritetnog područja bilo i ono o pružanju savjetodavne pravne pomoći u svrhu sprječavanja zloporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Udrugama je dodijeljeno ukupno 3,489.519 kuna, raspoređenih na 31 udrugu u RH”, ističu u Ministarstvu.

Jasna A. Petrović

predsjednica SUH-a

I nama se javljaju brojni umirovljenici koji su prevareni, a neki od njih čak i izbačeni na ulicu

Ivka Kaurinović

Centar za socijalnu skrb Osijek

Ne bježimo od savjetodavne uloge, ali ne želimo provoditi nadzor i odabirati s kim će se ugovor potpisati, a s kim neće

starije osobe

ponekad nisu ni svjesne što im je dano na potpis

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda