Ekonomija
U OSIJEKU O MJERAMA RURALNOG RAZVOJA

U Slavoniji nezapamćeno veliki interes za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju
Objavljeno 27. siječnja, 2015.

Veliko zanimanje poljoprivrednika za ulaganje u unapređivanje proizvodnje kroz Program ruralnog razvoja prisililo je organizatore da prezentaciju mjera 4.1 i 4.2 održe u dva navrata jer je više od stotinu zainteresiranih ostalo pred vratima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek.

Naime, u prostorije HGK u Osijeku pristigli su poljoprivrednici iz svih slavonskih županija te je velika dvorana bila premala. Razlog tolikom interesu je u činjenici da duži niz godina nije bilo mogućnosti povoljnog investiranja u poljoprivrednu proizvodnju, a ovim programom omogućuje se povrat uloženih sredstava i do gotovo 90 posto, rekao je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek.

Županijska komora Osijek organizirala je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavljanje podmjera 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., za koje će biti raspisan 1. natječaj krajem siječnja ove godine.

Ernest Nad najavio je kako će se zbog velikog interesa poljoprivrednika, a u dogovoru s predavačima, organizirati još jedna prezentacija 6. veljače kako bi svi mogli dobiti pravovremene i valjane informacije. No Nad je izrazio i sumnju u mogućnost korištenja ovih mjera budući da je stanje u hrvatskoj poljoprivredi izuzetno teško i nepovoljno, a dodatna je otegotna okolnost što su poljoprivrednici već prezaduženi.

Tomislav Petrović, voditelj Odjela za integriranu poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, naglasio je kako su u programu ruralnog razvoja najzanimljivije upravo prezentirane mjere 4.1 i 4.2 budući da mjera 4.1 podržava razvoj poljoprivrednih gospodarstava, ulaganje u biljnu i stočarsku proizvodnju te i unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, primjerice, ulaganjem u navodnjavanje ili uređenje poljoprivrednog zemljišta, dok se mjera 4.2 odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda, i to za sve sektore proizvodnje. Petrović je naglasio kako prvi natječaj za mjere iz Programa ruralnog razvoja kreće 30. siječnja jer se ne može dogoditi da Europska komisija ne odobri dopunjeni i ispravljeni program.

Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski, naglasio je da smatra da Program neće imati uspjeha ako Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede ne zaštite naše tržište.

Roberta SORIĆ

Marin Bešlić

iz Bokšič Luga

- Zadovoljan sam prezentiranim mjerama jer sam dobio osnovne informacije koje će pomoći prilikom planiranja daljnih ulaganja, ponajprije u obnovu mehanizacije. U dogovoru s obitelji preuzet ću obiteljski posao. Završio sam srednju poljoprivrednu školu i s ocem obrađujem 260 hektara vlastite zemlje.

Mirko Pritišanac

iz Bokšića

- Prezentirane mjere planiram iskoristiti za kupnju poljoprivredne mehanizacije. Nositeljica našeg OPG-a je moja majka Željka Pritišanac, koja će mi uskoro prepustiti vodstvo kako bih mogao koristiti mjere za mlade poljoprivrednike. Završio sam za automehaničara, ali sam prošao i tečaj ratarstva u poljoprivrednoj školi. Obrađujemo 45 hektara i uzgajamo 350 ovaca.

Zdravko Crnčan

iz Marijanaca

- Više od 20 godina bavim se poljoprivrednom proizvodnjom, točnije proizvodnjom konzumnih jaja te imam iskustva u korištenju poticajnih mjera. Koristili smo IPARD, ali je bilo toliko birokracije te ponavljanja i umnožavanja dokumentacije po meni nepotrebnih u ovo vrijeme informatizacije. Smatram da je sve ovo zapravo stvaranje posla za zapadnu tehnologiju i strane banke u kojima se naši poljoprivrednici zadužuju. Povrat od 50, 60 pa i 70 posto imali su i Mađari, pa su mnogi i odustali.

Više od stotinu zainteresiranih ostalo ispred Županijske komore Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete